Klub "Lira"
0

Održana poetska večer "Prirodi i planini"

FENA
U okviru Napretkovih božićnih dana sinoć je u klubu "Lira" u Sarajevu održana poetska večer Hrvatskog planinarskog društva "Bjelašnica 1923" pod nazivom "Prirodi i planini".

Recitatori su bili članovi i pjesnici poetskog kutka HPD "Bjelašnica 1923" pjesnikinja i voditeljica poetske večeri Sadža Viteškić-Majstorović, Natalija Krstović, Slavica Vujičić, Gordana Kordić, Hajrudin-Rudi Hasanbegović i Jerko Morović, saopćeno je iz "Napretka".

Poetski kutak broji 10-ak redovnih članova, a osnovan je krajem 2008. na inicijativu Sadžide Viteškić-Majstorović.

Na druženjima članovi ovog kutka čitaju stihove posvećene prirodi i njenom očuvanju, ljepotama planina i rijeka, najdubljim ljudskim osjećanjima, a u svojim pričama najčešće oslikavaju staro Sarajevo i nekadašnje žitelje mirisnih sarajevskih avlija i mirnih sokaka.

Time članovi poetskog kutka daju svoj doprinos očuvanju prirodnih ljepota i očuvanju tradicije grada u kojem žive.

Priređuju se i tematske večeri posvećene književnicima s ovih i drugih prostora, kao što su Miljenko Jergović, Musa Ćazim Ćatić, Velimir Milošević, Vesna Parun, Šukrija Pandžo.

Od ljeta ove godine svake druge srijede od 18 do 19 sati Slavka Vujičić vodi emisiju "Poetski kutak" na Radio postaji Vrhbosna, u kojoj učestvuju članovi poetskog kutka i drugi.