Komentari (4)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
samo da još nešto razjasnim, rod i spol nije isto. Naslov članka govori o spolnosti, a kasnije se govori o rodu. Spol je baziran na fizičkim specifičnostima, prema kojima doktori identifikuju djecu kao mušku ili žensku. Rod sam definisao ranije.
Samo da razjasnimo, u ovom kontekstu, \"rodni\" indentitet se misli na \"gender\" identitet. To je opredjeljenost individue o tome da li je on/ona muško, žensko ili neki treći rod ili drugi oblik roda, prema parametrima koje društvo postavlja. Ovo se, dakle neodnosi na porjeklo, nego rodni identitet. Čitajući ovaj članak stvarno mi je palo na pamet kako bi se naši ljudi zbunili čitajući \"rodni\" i dodavajući npr. \"grad\" na kraju. Jedino vrijeme kad se susrećemo sa ovim oblikom \"roda\" je u osnovnoj školi, kada definišemo \"rod, broj, padež...\" u rečenici. Pravo mi je drago da se napokon priča o ovome! Svaka čast Mess tim!
:-o jel to alaati misliš da rodni identitet znači ono, ko đe si rođen? :D :D :D
Rodni identitet se i oduzima... dovoljno vam je da vam je jedan od roditelja, siptar ili sandzaklija i da vise niste, sarajlija, iako ste tu rodjeni, prije rata. A recimo neko ko je katolik ili dijete iz mjesanog braka ce uzivati taj identitet iako nije rodjen u Sarajevu. Patrijarhat konkretno je posljedica pretenzija ka visem moralnom standardu, koja u rukama neobrazovanog covjeka postaje kontraproduktivna.