Kultura i politika
225

Određeni uposlenici NPS kritikovali rad Marijele Hašimbegović, a detalja o smjeni nema

E. Lj.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog neusvajanja izvještaja o radu Narodnog pozorišta Sarajevo za 2017. godinu, s pozicije direktorice ove kulturne institucije smijenjena je Marijela Hašimbegović koja je ovu funkciju obnašala posljednje tri godine. Razlozi zbog kojih izvještaj nije usvojen još uvijek nisu poznati javnosti, no iz Upravnog odbora NPS navode da je evidentno da tu postoje određene anomalije.

Predsjednica Upravnog odbora Narodnog pozorišta Sarajevo Sanja Vlaisavljević rekla nam je kako u dokumentu o smjeni Marijele Hašimbegović nisu definisani razlozi zbog kojih je smjena izvršena.

"Mi smo konačnu informaciju o smjeni Marijele Hašimbegović dobili prošlog petka i u tom dokumentu nisu definisani razlozi njene smjene. Upravni odbor je pratio njen rad i čini se da tu nema nedostataka koji bi mogli biti fundamentalni za neusvajanje izvještaja, ali očito ima drugih anomalija u radu Narodnog pozorišta Sarajevo koje su presudile da direktorica Hašimbegović bude smijenjena", rekla je Vlaisavljević dodajući kako o spomenutim anomalijama u radu Narodnog pozorišta Sarajevo trebaju govoriti zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo.

Uposlenici pisali resornom ministru

U međuvremenu su određeni uposlenici Narodnog pozorišta Sarajevo, koji su nezadovoljni radom ove institucije, pisali ministru kulture KS Mirvadu Kuriću.

"Mi, umjetnici, više od godinu dana živimo scene iz serije 'Dva smo svijeta različita' i uspjeh Fadila Opančića. Umjetnici i tehnika posljednjih godinu i više rade u katastrofalnim uslovima, iako se iz budžeta Kantona za rad Narodnog pozorišta izdvaja više od 6,5 miliona KM, od toga samo za produkciju (proizvodnju predstava) 550.000 KM. Sredstva za rad (rekvizita, kostimi itd.) pristizala su nam u posljednji čas, a kap je prelila čašu na pripremi posljednje predstave 'Feničanke' u režiji Ozrena Prohića. Šest dana proba pred premijeru na Velikoj sceni, koliko smo dobili od direktorice, premalo je za jedan ovakav projekt (minimum je 20-ak dana). Razlog za tako malo prostora i vremena za rad leži u činjenici konstantnog iznajmljivanja pozorišta u neprimjerene svrhe za ovu najstariju teatarsku kuću", naveli su.

Aludirajući na Ladies In druženja za poslovne žene, koja svakog mjeseca budu organizovana u Narodnom pozorištu Sarajevo, grupa umjetnika koja je pisala ministru Kuriću naglasila je kako u galeriji "Sulejman Kupusović" budu postavljeni neprimjereni štandovi.

"Umjetnici su bili zgroženi šta se sve radi u pozorištu i to još na štetu umjetničkih procesa. Iako je za nas predstava svetinja, jednom smo je htjeli prekinuti zbog ponašanja pojedinih kojima je direktorica dozvolila da za vrijeme predstave konzumiraju sladoled, grickalice, šuškaju kesicama, razgovaraju... Jednom riječju, omalovažavanje teatra, predstave i umjetnika", istakli su.

Hašimbegović o komentarima i smjeni

Tim povodom kontaktirali smo Marijelu Hašimbegović koja nam je rekla kako se niko od uposlenika nije žalio na njen rad. Podsjetila je kako je Ladies In najuspješniji projekt Narodnog pozorišta Sarajevo i naglasila da je o tome trebalo razgovarati na vrijeme.

"Ja sam čula za taj komentar da se kao jeo sladoled u foajeu Narodnog pozorišta, pa oprostite, da li mi imamo koktele? U čemu je razlika između sladoleda ili kremastog kolača? To su besmislice i neprimjereni komentari. Ladies In je najbolji projekt Narodnog pozorišta koji je otkupljivao produkciju NPS, okupljao žene poduzetnice i sponzore NPS. Ako su žene pred svaku predstavu imale koktel i mogućnost međusobne komunikacije, ja to smatram ogromnim uspjehom menadžmenta da izgradi jedan svoj i moderan način komunikacije s javnošću. Taj projekt je afirmisao status žene u ovom društvu, a mi smo imali osiguranu publiku", rekla je.

Dodala je kako je zahvaljujući projektu Ladies In Narodno pozorište Sarajevo prošle godine zaradilo 12.000 KM.

"Moramo razmišljati menadžerski i biti otvoreni prema javnosti. Sramotno je ako je ministar koji nam treba pružiti podršku to uzeo za relevantno. Sada se samo traže izgovori i razlozi, jer ovo je stvar političke odluke. To je početak i kraj priče", zaključila je Hašimbegović.

Vlada KS je odluku o smjeni Marijele Hašimbegović donijela 5. jula, nakon što ranije Skupština KS nije usvojila izvještaj o radu za prošlu godinu. Izvještaj je podržalo sedam zastupnika, dok su 22 bila suzdržana.