U Sarajevu
559

Odlukom Općine Stari Grad kuća u kojoj je živio Mak Dizdar neće biti galerija posvećena njegovom radu

Piše: El. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Općina Stari Grad Sarajevo zvanično je odbila molbu Fondacije Mak Dizdar da u nekadašnjoj galeriji IPC na Baščaršiji, odnosno u kući u kojoj je Mak Dizdar proveo veći dio života i, između ostalog, napisao "Stare bosanske tekstove" i "Kameni spavač", bude smještena stalna postavka posvećena njegovom životu i djelu.

Gorčin Dizdar, direktor Fondacije "Mak Dizdar" i unuk Maka Dizdara, rekao nam je kako će u taj prostor biti preseljena Kuća zanata.

"Kuća zanata već ima svoj, također veoma atraktivan prostor u blizini Stare pravoslavne crkve. Uz svo dužno poštovanje prema tradiciji zanatstva, smatramo da je propuštena sjajna prilika da Baščaršija i Sarajevo, pored brojnih prodavnica kebaba i nargila barova, dobiju i jedan kulturološki izuzetno važan i turistički atraktivan muzej/galeriju na idealnoj lokaciji", rekao je Gorčin.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Teško je shvatiti nezainteresiranost Općine Stari Grad za ideju uspostavljanja stalne postavke posvećene Maku Dizdaru u kući u kojoj je on proveo najveći dio svog života. Ono što posebno boli jeste činjenica da je naša molba odbijena pismom od dvije rečenice, bez ikakvog, pa ni kurtoaznog izražavanja volje za bilo kakvom podrškom pri realizaciji ovog projekta. Bilo bi lijepo znati ko je odlučio da taj prostor bude dodijeljen Kući zanata, da li je o tome vođena bilo kakva rasprava, da li je naša molba uopće uzeta u obzir, na kojem osnovu je odlučeno da tu treba biti smještena Kuća zanata, koja, naglašavam, već ima svoje prostorije u neposrednoj blizini", rekao je Gorčin za Klix.ba.

Naglasio je da u ovom trenutku još uvijek ne može reći šta će biti naredni koraci fondacije.

"Mogu samo obećati da nećemo tako lako odustati od ove ideje i izraziti nadu da će Općina Stari Grad pokazati malo veći interes za Maka Dizdara i njegovo naslijeđe", rekao je.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Osim toga, projekt Fondacija "Mak Dizdar", posvećen stogodišnjici rođenja Maka Dizdara nije podržalo Federalno ministarstvo kulture i sporta FBiH, zbog čega je fondacija uputila žalbu.

"Jasno nam je da u Federaciji BiH ima puno značajnijih projekata u oblasti kulture, poput, naprimjer, mostarske Fashion arene, navodno vodećeg modnog događaja u BiH kojem je dodijeljeno 18.000 KM. Ipak se nadamo da je u pitanju neka administrativna greška koja će biti ispravljena. Drugovi i drugarice, prijatelji i prijateljice: Šta nam je činiti? Kojim sredstvima se boriti protiv ovakve nepravde?", oglasili su se iz Fondacije "Mak Dizdar" na društvenoj mreži Facebook.