Kultura
2

Objavljen program 20. SVEM-a

Klix.ba
Od 6. do 10. maja u Sarajevu će biti održano jubilarno 20. izdanje Sarajevskih večeri muzike. Na današnjoj press konferenciji umjetnički direktor festivala Ninoslav Verber najavio je koncerte koji će biti održani u okviru festivala, a posebnu pažnju publike svakako će privući nastupi vrhunskih pijanista – Ive Pogorelića i Olge Kern.

Jedan od najznačajnijih pijanista svijeta Ivo Pogorelić održat će solo recital 7. maja u Narodnom pozorištu na kojem će izvesti kompozicije Chopina i Lizsta, a 10. maja u istoj dvorani nastupit će Simfonijski orkestar HRT-a zajedno sa ruskom pijanisticom Olgom Kern uz ravnanje Aleksandra Markovića, muzičkog direktora Filharmonije u Brnu.

SVEM će biti otvoren koncertom najboljih studenta muzičkih akademija u Sarajevu i Ljubljani koji će nastupiti u Domu Oružanih snaga BiH. «Saradnja Muzičke akademije i SVEM-a omogućava publici da upozna neke od naših najboljih studenata ali i studentima sarajevske akademije da upoznaju kolege iz drugih zemalja», kazao je Ivan Čavlović, dekan Muzičke akademije u Sarajevu.

Festival će predstaviti i dva koncerta koja će biti održana u Crkvi sv. Josipa – zagrebački limeni duvački sastav Ad Gloriam Brass te zajednički nastup Kamernog hora Muzičke akademije Univerziteta Istočno Sarajevo i hora Pontanima.

"Ovogodišnje izdanje SVEM-a posebno je iz više razloga, pored dvadesete godišnjice obilježavamo i članstvo u Asocijaciji evropskih festivala (EFA) čiji smo član od februara 2014. godine, a koje će nam pored međunarodne promocije BiH, Sarajeva i SVEM-a, omogućiti bolju promociju domaćih mladih muzičara na evropskoj i regionalnoj sceni", izjavio je Verber.

Ulaznice za sve koncerte od danas se mogu kupiti i rezervirati na blagajni Narodnog pozorišta. Više informacija o festivalu koji organizira Fondacija za muzičke umjetnosti, možete naći na www.maf.ba.