{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježeno 100 godina časopisa "Muallim"

F
24.12.2010. u 18:10
0
7
Obilježeno 100 godina časopisa "Muallim"
0
Povodom stote godišnjice od izlaska prvog broja časopisa za odgoj i obrazovanje "Muallim" na Fakultetu islamskih nauka upriličen je prigodan program.
U okviru obilježavanja ovog jubileja održana su predavanja "Školstvo u BiH" prof. Mustafe Spahića te "Savremene pedagoške teorije i pedagoška praksa u muslimanskom školstvu" o čemu je govorila profesorica Edina Vejo.

Nakon predavanja upriličena je i svečana akademija posvećena jubileju "Muallima".

"Muallim" je osnovan 1910. godine u Sarajevu. Osnivač "Muallima" je muallimsko-imamsko udruženje Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini. Časopis je izlazio u nekoliko faza.

U periodu od 1990. do kraja 1997. izdavan je u formi revije. Nakon pauze od dvije godine nastavljen je izdavački period u novoj formi časopisa za odgoj i obrazovanje s nešto izmijenjenim nazivom - "Novi Muallim".

Časopis "Novi Mualim" je počeo izlaziti u novom serijalu početkom 2000. godine. Na početku izlaženja "Muallim" je bio časopis odnosno list za prosvjetu i za staleške interese muallima i imama u Bosni i Hercegovini. Historija izlaženja ovoga lista može se podijeliti na tri perioda: od 1910. do 1913., 1990. do 1998. i od 2000. godine naovamo.

U proljeće 1910. godine pokrenut je list "Muallim", glasilo muslimanskog, muallimskog i imamskog društva za Bosnu i Hercegovinu. Prvi broj "Muallima" izašao je u oktobru 1910. godine.

Drugi period "Muallima" počinje 1990. godine, kada se ovaj list pojavljuje u izdavaštvu Udruženja ilmije u Bosni i Hercegovini, pod nazivom "Muallim" islamska revija.

"Muallim" je izlazio mjesečno do kraja 1997. godine. Ukupno su u ovom periodu izašla 63 broja s prekidom od aprila 1992. do aprila 1994. godine zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U periodu od 2000. godine izlazi "Novi Muallim", definiran kao časopis za odgoj i obrazovanje, koji, naslanjajući se na tradiciju svoga imena, tretira pitanja odgoja i obrazovanja u islamskom učenju, u islamskoj tradiciji i suvremenom svijetu, posebno u Islamskoj zajednici u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: