100 godina od književnog početka
0

FOTO+VIDEO / Obilježena 50. godišnjica od Andrićeve Nobelove nagrade

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta" obilježilo je večeras, tribinom u Sarajevu, 50 godina od kad je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost, te stotinu godina od njegovog prvog pojavljivanja u književnosti.

Uvodničar profesor u penziji Dejan Đuričković naglasio je značaj činjenice da je jedan naš pisac prije 50 godina dobio Nobelovu nagradu, te kazao da je on tako privukao pažnju svjetske javnosti na područje bivše Jugoslavije, njenu kulturu i tradiciju.

Podsjetio je i na važnost činjenice da je prije sto godina Ivo Andrić objavio prvi književni rad i to u časopisu "Bosanska vila", koja još izlazi pri sarajevskoj "Prosvjeti".

"Jednako je važno da se u ovoj godini sjetimo njegovih književnih početaka kao i da obilježimo taj veliki datum - 50 godina od kad je Andrić dobio Nobelovu nagradu", kazao je.

Djela književnika Ive Andrića prevedena su na tridesetak jezika, a na večerašnjem skupu sudionici tribine podsjetili su na poštovanje što ga je Andrić izražavao prema radu i doprinosu prevodilaca.

U okviru tribine upriličeno je čitanje ulomka iz prvog Andrićevog uratka objavljenog 1911. godine u časopisu "Bosanska vila", a upriličena je i video prezentacija dosad neobjavljenih Andrićevih fotografija.

Ivo Andrić rođen je 1892. kod Travnika, a umro je 1975. u Beogradu. Taj pjesnik, prozaik, književnik i diplomat dobio je 1961. godine Nobelovu nagradu za književnost za cjelokupno životno djelo.