Kultura
12

Novi filmovi Begić, Žbanić i Begovića dobili podršku Fondacije za kinematografiju

Klix.ba
Jasmila Žbanić (Foto: AFP)
Jasmila Žbanić (Foto: AFP)
Fondacija za kinematografiju podržala je produkciju šest novih bh. dugometražanih filmova, sedam kratkometražnih filmova, te tri manjinske bh. koprodukcije.

Podržan je i razvoj scenarija i projekata za šest novih dugometražnih filmova. Među podržanim su novi projekti nekih od najznačajnijih domaćih autora kao što su Aida Begić, Jasmila Žbanić i Nedžad Begović, ali i velikog broja debitanata na filmu pogotovo u kategoriji kratkometražnog filma.

"Odabrani projekti donose širok dijapazon tema, žanrova, tehnika i autorskih i producentskih pristupa - od Sarajevskog atentata do Srebrenice, od hercegovačke gange do koncerta Bruce Dickinsona u opkoljenom Sarajevu, u igranoj, dokumentarnoj i animiranoj formi, od mikrobudžetnih do, za naše prilike, visokobudžetnih projekata", saopćeno je iz Fondacije za kinematografiju.

Na konkurs za podršku proizvodnji i razvoju bio je prijavljen do sada rekordni broj od 58 projekata.

Članovi žirija za odabir projekata bili su reditelj Miroslav Mandić, (predsjednik), reditelj Adis Bakrač, filmski producent Sead Kreševljaković, filmski teoretičar Nebojša Jovanović i producent Josip Blažević.

Jovan Marjanović v.d. predsjednika Fondacije kazao da je da raduje veliki broj izuzetno kvalitetnih prijedloga jer ukazuju na vitalnost bh. kinematografije.

"Finansijski, pravni i ljudski kapaciteti Fondacije moraju se značajno poboljšati kako bi mogli pratiti i dalje razvijati bh. kinematografiju koja, iako sa drastično smanjenom javnom podrškom i pod ogromnim pritiskom tržišta, i dalje predstavlja jedan od vodećih bh. izvoznih proizvoda", rekao je Marjanović.

Inicijalni budžet Fondacije za kinematografiju za 2014. bio je dva miliona KM, prvobitno je smanjen za 430.000,00 KM nakon majskih poplava, ali je Ministarstvo kulture i sporta FBiH na kraju godine uspjelo da osigura još 60.000 KM, tako da je konačni budžet Fondacije za kinematografiju za 2014. po posljednjoj odluci Vlade FBiH iznosio 1.630.000 KM.

Ukupno 1.525.000 KM investirano je u bh. kinematografiju kroz konkurs za podršku proizvodnji i razvoju i javni poziv za podršku komplementarnim djelatnostima. Od toga je 1.237.425,37 KM namijenjeno produkciji, a 287.574,63 KM komplementarnim djelatnostima kao sto su festivali, promocija bh. film u inostranstvu, studentski filmovi, stručno usavršavanje i sl. ostatak sredstava otpada na servisne troškove Fondacije.