Kultura
22

Novi broj Glasnika Zemaljskog muzeja ugledao svjetlo dana

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Novi broj Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine - sveska prirodnih nauka, najstarijeg naučnog časopisa u Bosni i Hercegovini, predstavljen je danas u toj muzejskoj instituciji.

O njemu su govorili Dalibor Ballian i Sead Vojniković sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić.

Sveska Glasnika Zemaljskog muzeja BiH za prirodne nauke, broj 36 obuhvata osam naučnih i stručnih priloga na 104 stranice. Posebna pažnja posvećena je sjećanju na Svjetoslava Obratila, ornitologa, naučnog savjetnika i dugogodišnjeg načelnika Odjeljenja za prirodne nauke koji je ostao posebno upamćen po aktivnostima na spašavanju prirodnjačkih zbirki u periodu od 1992. do 1995. godine.

Prvi broj Glasnika izašao je 1. januara 1889. godine, nepunu godinu nakon osnivanja Zemaljskog muzeja BiH, dok je prva sveska prirodnih nauka predstavljena 1945. godine. Koncepcija časopisa, zacrtana još programom objavljenim u prvom broju, zadržala se do danas.

Zadatak Glasnika bio je i ostao da donosi izvorne naučne i stručne članke iz svih oblasti koje se proučavaju u Zemaljskom muzeju BiH te da u njemu, svojim prilozima, učestvuju muzejski djelatnici i vanjski saradnici, saopćeno je iz Zemaljskog muzeja BiH.