Pomoć UNESCO-a
205

Nova odluka: Sarajevske biblioteke i muzeje spasit će budžet od tri miliona KM

L. K.
Tema današnjeg sastanka u kojem su učestvovali premijer KS Mario Nenadić i ministar kulture i sporta Kenan Alikadić, pet ambasada te predstavnik UNESCO-a u BiH Siniša Sešum bila je održavanje šest institucija od kulturnog značaja za našu državu.

Šest institucija kulture od državnog značaja: Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteka BiH i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH nemaju riješen status osnivanja.

Ovim povodom, a na inicijativu ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenana Alikadića, danas je održan sastanak u čijem radu su učestvovali ambasadori Sjedinjenih Američkih Država Eric Nelson, Francuske Guillaume Rousson, Italije Nicola Minasi i Turske Haldun Koç. Sastanku je, u ime ambasadorke Austrije, prisustovala njena zamjenica Nicola Hardwick.

Prema neformalnom dogovoru, za pomoć muzejima i bibliotekama bit će uloženo tri miliona KM. Toliko je, naveli su iz UNESCO-a, potrebno na godišnjem nivou za funkcionisanje ovih institucija.

Razgovarano je o Zemaljskom muzeju BiH, istakao je ministar Alikadić u kratkoj izjavi za medije, te je ukazano na neke propuste i nedostatke u samom postojanju upravnih odbora i drugih alata kontrole tih institucija.

Ministar kulture i sporta Kenan Alikadić
Ministar kulture i sporta Kenan Alikadić

"Iskazali smo i spremnost Kantona Sarajevo da investira, odnosno osigura sredstva za rad tih institucija. Svakako, oni moraju biti predmet detaljne kontrole, moraju imati upravljačke strukture koje će moći jasno i decidno da usmjeravaju tokove novca", kaže Alikadić.

Dodaje kako će u narednom periodu napraviti jedan akcioni plan u saradnji s ekspertima koje su ponudile ambasade, gdje će jasno i precizno definisati sve one pravce u kojima će se kretati rad institucija.

"Kanton Sarajevo, kao i Vlada KS svakako će održati rad ovih institucija. Ovdje se danas govorilo o tome ko održava rad ovih institucija, a ne ko je njihov vlasnik. Tako da ćemo se mi u narednom periodu u duhu toga baviti sufinansiranjem tih institucija, a pravne stvari u vezi sa samim osnivanjem, prefiksom i značajem koji imaju za državu ćemo rješavati u nekom narednom periodu", rekao je Alikadić.

U "paketu" o kojem je danas razgovarano je ukupno sedam institucija, kaže Alikadić, no jedna je djelimično prešla pod odgovornost Ministarstva za sport i kulturu, ali će se i za nju svakako pobrinuti.

"Tu su muzeji, biblioteke... svi oni će biti jednoobrazno obuhvaćeni", zaključio je.

Predstavnik UNESCO-a u BiH Siniša Sešum
Predstavnik UNESCO-a u BiH Siniša Sešum

UNESCO će zajedno s pet ambasada učiniti sve kako bi pomogao Kantonu Sarajevo da riješi problem kontinuiranog finansiranja institucija od kulturnog značaja.

"Mi nudimo svoju ekspertizu kako bismo došli do određenih planova i programa kako bi ove institucije mogle kontinuirano funkcionisati. Dakle, novac će biti osiguran za nesmetano funkcionisanje ovih institucija. Mi smo zahvalni premijeru Nenadiću i ministru Alikadiću na ovoj veoma dobroj inicijativi", kazao je Sešum.