{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova generacija bh. reditelja pred festivalskom publikom 57. izdanja MESS-a

22.9.2017. u 14:34
4
0
Nova generacija bh. reditelja pred festivalskom publikom 57. izdanja MESS-a
4
Internacionalni teatarski festival MESS je, u sklopu svog 57. izdanja, posebno težište stavio na bh. teatarsku produkciju promovirajući nove generacije bh. umjetnika iz naše zemlje.
Publika 57. Internacionalnog teatarskog festivala MESS imat će priliku vidjeti ostvarenja predstavnika i predstavnica nove bh. rediteljske generacije kao što su Sabrina Begović Ćorić ("Knjiga mojih života"), Irfan Avdić ("Rašomon"), Saša Peševski ("Mirna Bosna") uz Aleša Kurta ("Majstor i Margarita") te prema izboru selektorice Alje Predan predstave Selme Spahić ("Moja Fabrika"), Harisa Pašovića ("Otkrivanje žene") i također mladog glumca i reditelja Adnana Omerovića ("Mi djeca s kolodvora Zoo").

"Za mene je velika stvar da je 'Knjiga mojih života' u programu Festivala MESS, jer je MESS već 57. godinu platforma za pričanje važnih priča. Smatram da je veliko da su priče domaćih reditelja i rediteljica istaknute kao važne i relevantne i da nam se otvara prostor da budemo dijelom ovog internacionalnog konteksta", izjavila je povodom igranja ove predstave Sabrina Begović-Ćorić.

Festivalskoj publici prvi put će se predstaviti Saša Peševski predstavom Kamernog teatra 55 "Mirna Bosna" autora Borisa Lalića kojem je ovo prvi dramski tekst (utorak, 3.10. Kamerni teatar 55 u 16 sati), te Irfan Avdić koji na MESS stiže sa svojim "Rašomonom" nastalim u produkciji East West Centra iz Sarajeva (srijeda, 4.10. Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, u 16 sati).

Predstava koja je obilježila prethodnu teatarsku sezonu u BiH svakako je "Majstor i Margarita" u režiji Aleša Kurta, nastala u produkciji Sarajevskog ratnog teatra (četvrtak, 5.10., SARTR, 16 sati). Na 36. Festivalskim igrama u Jajcu, ova predstava je osvojila nagradu za najbolje glumačko ostvarenje (Alban Ukaj za ulogu Wolanda) i za kostimografiju (Adisa Vatreš Selimović).

U zvaničnoj selekciji Festivala je predstava Harisa Pašovića "Otkrivanje žene"(četvrtak, 5.10, Narodno pozorište Sarajevo, 20 sati), "Moja Fabrika" Selme Spahić (utorak, 3.10, Narodno pozorište Sarajevo, 20 sati) i "Mi djeca s kolodvora Zoo" Adnana Omerovića (petak, 6.10, Pozorište mladih Sarajevo, 22 sata). "Otkrivanje žene" je projekt čija je tema arhetipski, socijalni i kulturološki značaj žena u Bosni i Hercegovini.

Predstava "Moja Fabrika" nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i u režiji Selme Spahić zasnovana je na fragmentima istoimene knjige autora Selvedina Avdića, intervjuima sa bivšim i sadašnjim radnicama i radnicima zeničke željezare, glumcima i glumicama iz ansambla predstave, te historijskim izvorima o gradu Zenici. Predstava je na programu Festivala MESS u utorak, 3.10. u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Iz Narodnog pozorišta Tuzla dolazi inscenacija kultnog romana "Mi djeca s kolodvora Zoo", za koju režiju potpisuje stalni član glumačkog ansambla Adnan Omerović. Roman je dekonstruisan u pokušaju da se tema lokalizira, fokusirajući se na cijelu generaciju ovisnika i ovisnica koji su "navučeni" ne ilegalnim dejstvom dilera, već legalnom prodajom analgetika u apotekama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smjena Marijele Hašimbegović s funkcije direktorice NPS je:
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: