{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Noć muzeja 17. maja pod sloganom "Muzejske kolekcije prave konekcije"

8.5.2014. u 14:40
27
5
Noć muzeja 17. maja pod sloganom "Muzejske kolekcije prave konekcije"
27
Noć muzeja 17. maja pod sloganom "Muzejske kolekcije prave konekcije"
Kao i prošle, i ove će se godine Sarajevo upisati na mapu međunarodne manifestacije "Noć muzeja” i povezati sve muzejske institucije, galerije, kao i sve ostale relevantne institucije kulture na području grada Sarajeva pa i šire. Sve to sa ciljem obogaćivanja kulturnog života i skretanja pažnje na izuzetno lošu situaciju u institucijama kulture i kulturi uopće.
Poruka univerzalnosti umjetnosti i kulture ove godine se posebno nadovezuje na temu koju je Međunarodni savjet muzeja ICOM izabrao za obilježavanje Dana muzeja 2014. – "Museum collections make connections” (Muzejske kolekcije prave konekcije). Ovaj slogan nas podsjeća da su muzeji žive institucije koje pomažu stvaranju veza između posjetilaca, generacija i kultura širom svijeta.

Noć muzeja 2014. će se održati 17. maja, a učestvovat će oko 30 muzeja, galerija i institucija kulture koje će specijalno za tu priliku otvoriti svoja vrata do kasno u noć i organizirati posebne postavke a za sve posjetioce manifestacije, na različitim lokacijama u gradu biće organizirani koncerti, performansi i drugi događaji koji će svakako uveličati ovako značajan praznik.

U sklopu manifestacije Noć muzeja 2014, u novootvorenoj Gazi Husrev-begovoj biblioteci, bit će organiziran Okrugli sto u svrhu osvješćivanja teme ugroženih institucija kulture u BiH, kako bi se, na ovaj simboličan datum, omogućio podijum da se sve institucije kulture i nadležne državotvorne institucije uvežu sa ciljem diskutovanja i rješavanja aktualnih pitanja i problema na ovom planu.

Muzeji, kao nosioci manifestacije, u svojim prostorima će organizirati mnogo interesantnih programa kao što su: Izložba štampe i grafike iz fundusa Bošnjačkog institua, izložba karikatura "Art in the dark times“ u Nacionalnoj galeriji BiH, izložba fotografija "Posljedice – Promjena kulturnog pejzaža“ u galeriji Colegium Artisticum. Veliki hor sastavljen od horova: Pontanima, Chorus Cadenza, Bellarte, Art Vivo, Interkulturalni Zbor Mladih Visoko, Geudamus, Proleter, Fkg Zeljeznicar i Preporod će se takođe predstaviti posjetiocima a sve navedeno je samo dio onoga što će se dešavati 17. maja 2014. godine.

U manifestaciji, pored muzeja iz Sarajeva, učešće će uzeti i JU Muzej Tešanj i Muzej Grada Goražda sa svojim programima i postavkama.

Organizator manifestacije je Udruženje umjetnika Bellarte čiji članovi, umjetnici raznih profila, i sami učestvuju u različitim programima manifestacije. Detaljan program i plakat manifestacije će biti objavljeni u narednim danima.

"Uprkos velikim problemima sa kojima se kultura u Sarajevu i BiH suočava, Noć muzeja će se održati i ove godine i muzeji će otvoriti svoja vrata posjetiocima te prenijeti na njih dio naše kulture, umjetnosti i naslijeđa. Pozivam, stoga, sve naše sugrađane te građane drugih gradova da skupa proslavimo ovaj prelijepi praznik“,
Nadža Pušilo, predsjednica udruženja i organizator

Učesnici manifestacije Noć muzeja 2014:Galerija savremene umjetnosti JAVA
Goethe-Institut i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti
Gradska galerija Collegium Artisticum
UG Promokultura
Art kuća Sevdaha
Muzej Grada Sarajeva
Brusa Bezistan
Despića kuća
Svrzina kuća
Muzej Sarajevo 1878 - 1918
Muzej Jevreja
Historijski muzej
Muzej Arsa Aevi
Galerija BLACKBOX
Umjetnička Galerija
Spomenički kompleks “Ratni tunel D-B - Tuneli 1"
Memorijalna galerija 11/07/95
Muzej Alija Izetbegović
Olimpijski Muzej
Zemaljski muzej
Galerija Roman Petrović
Galerija Preporod
Galerija Boris Smoje
Galerija Novi Hram
Bošnjački Institut
JU Muzej Tešanj
Arhiv Federacije
Istorijski arhiv Sarajevo
Muzej Grada Goražda


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: