Kamerni teatar 55
0

Nedjeljnom izvedbom predstava "Umri muški" slavi 20. rođendan

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstava "Umri muški", koju je prema takstu Alda Nikolaja režirao Admir Glamočak, u nedjelju će izvedbom na sceni Kamernog teatra 55 proslaviti dvadeseti rođendan na repertoaru te teatarske kuće.

Uloge u ovoj predstavi, koja je premijernu izvedbu zabilježila u februaru 1990. godine, nose Admir Glamočak, Senad Bašić i Tatjana Šojić.

Direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić drugu je deceniju postojanja predstave na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu nazvao teatarskim čudom te da priča o tom komadu liči na određenu vrstu bajke.

"To je mala niskobudžetna studentska predstava koja je startala iz pozicije apsolutnog hendikepa. Danas je ona postala zaštitni znak ove kuće i za sve ove godine i dalje puni sale te ima i svoje fanove", kazao je Topčić.

Velikom godišnjicom i raritetom za pozorište ovaj je rođendan nazvala i Tatjana Šojić, naglasivši da ekipa predstave svakom reprizom obraduje publiku, ali i da glumci s podjednakim nestrpljenjem i uživanjem i dalje igraju svaku izvedbu.

Admir Glamočak ističe da također svaku izvedbu doživljava kao premijernu, potcrtavši da zapravo ovu predstavu publika čini živom sve te godine.

"Publika je naš ravnopravni četvrti partner u igri i mislim da je to prepoznala, zbog čega i dalje puni salu Kamernog teatra 55. Također, nikada joj nismo podilazili", kazao je.

Najveće blago predstave Senad Bašić vidi u činjenici da su u njoj i oko nje mili i dragi ljudi koji prosto znaju da vole i koji nemaju ništa destruktivno, što je nazvao "njihovom malom tajnom".

"Ta vrsta moralnosti je rijetka kao i plemeniti metali. Nas troje smo glumci koji obožavaju komediju, ne smatramo je nižim žanrom. Zato ovu predstavu i igramo sa svim poštovanjem. Sve su mi ove godine prošle kao san", istaknuo je Bašić.

Konferenciji za medije prisustvovao je i ministar kulture i sporta KS-a Emir Hadžihafizbegović koji je 20 godina postojanja ove predstave nazvao raritetom u teatarskoj umjetnosti, posebno kada se takav događaj desi u destruiranom kulturološkom ambijentu BiH.

Glumcima je uručio i zahvalnice tog ministarstva te nagradu od po 1.500 KM za glumce te inspicijenta i tonca predstave.