U narednoj sedmici
28

Ne propustite sjajne predstave u Sarajevskom ratnom teatru

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Publika Sarajevskog ratnog teatra će u narednih sedam dana imati priliku pogledati predstave "Ay, Carmela", "Majstor i Margarita" i "Bio je lijep i sunčan dan".

U subotu, 14. aprila možete pogledati predstavu "Ay, Carmela", priču o glumačkom i ljubavnom paru (Carmeli i Paulinu), o glumcima, histrionima, zabavljačima, varjetetskim umjetnicima koji su u okolnostima španskog građanskog rata primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutradan namjeravaju streljati. Predstava je intimna i sentimentalna hronika sjećanja, te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti.

Režiju potpisuje Robert Raponja, a u predstavi igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

Dva dana poslije, 16. aprila, na sceni SARTR-a bit će izvedena predstava "Majstor i Margarita". Mihail Bulgakov napisao je osam verzija romana "Majstor i Margarita", ali prva necenzurisana verzija objavljenja je dvadeset sedam godina nakon njegove smrti u Frankfurtu 1967., a u SSSR-u tek 1973. godine. Bio je to uspjeh za pisca čija su djela čekala na crnoj listi staljinističkog režima, i koji je u posljednjim sekundama svog života izgovorio rečenicu: "Neka znaju…Neka znaju!".

U ovoj predstavi, koju je režirao Aleš Kurt, igraju: Selma Alispahić, Mirsad Tuka, Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Sead Pandur, Maja Salkić, Mirela Lambić, Ana Mia Milić i Adnan Kreso.

U srijedu, 18. aprila, možete pogledati predstavu "Bio je lijep i sunčan dan…". Riječ je o dokumentarnoj predstavi koja je bazirana na zapisanim sjećanjima 75 građanki i građana Sarajeva na 2.maj 1992. sakupljenih u knjizi "2. maj 1992.-Bio je lijep i sunčan dan" . To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima; oni koji se sjećaju bili su tada djeca, studenti, djedovi, borci, policajci, novinari, domaćice… Od njihovih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti njihove živote prvog, od 1395, dana opsade Sarajeva.

U predstavi igraju Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana Mia Milić, Snežana Bogićević, Amila Terzimehić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso i Benjamin Bajramović, a režiju potpisuje Tanja Miletić Oručević.

predstave počinju u 20 sati. Cijena ulaznica iznosi 10 KM, a omogućen je popust za učenike, studente i penzionere. Ulaznice možete rezervisati pozivom na 033 664 070, tokom vikenda na 061802-849 ili slanjem poruke u inbox Facebook stranice SARTR-a.