Visočica
0

Nastavljeni radovi na kraljevskom gradu Visoki

FENA
Stručni tim Zemaljskog muzeja BiH nastavio je sa arheološkim istraživanjima na srednjovjekovnom kraljevskom gradu Visoki na lokalitetu brda Visočica, na kojem su u noći između srijede i četvrtka još uvijek nepoznati vandali na barbarski način nanijeli ogromnu štetu ovom nacionalnom spomeniku kulture BiH, izjavio je za Fenu član tima, arheolog Mirsad Sijarić.

Što se tiče sanacije pričinjene štete, Sijarić je rekao da se očekuje da svoje instrukcije daju Federalni zavod za zaštitu spomenika kulture i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, a tim Zemaljskog muzeja raditi po njihovim uputstvima.

Komentirajući izjave pojedinaca u nekim medijima, posebno onim iz Visokog, da je šteta pričinjena zbog nestručnih radova ili zbog vremenskih prilika, Sijarić kaže da postoje samo dvije mogućnosti. Prvo, da je neko namjerno rušio srednjovjekovnu prijestonicu bosanskih kraljeva, a drugo da je "pod uticajem nejasnih fenomena došlo do rušenja kompaktnog sloja gline debelog 60 centimetara i izvlačenja kamenih blokova iz konstrukcije zidova, kao i nestanka retrovizora sa vozila kojim se prevoze radnici".