Aleksandar Hemon
0

"Nastavite pisati, šta god da se desi"

Sarajevo-x.com
Aleksandar Hemon (Foto: Columbia Chronicle)
Aleksandar Hemon (Foto: Columbia Chronicle)
Kao pisac, Aleksandar Hemon kaže kako vjeruje da je teško stvoriti nešto u privatnosti nečijeg uma i izlagati stvaranja strancima. "Ovaj prenos iz vrlo ličnog u javni prostor je težak, jer nudite nešto na što ste razmišljajući potrošili šest, devet ili deset godina", rekao je Hemon.

U samo jednoj deceniji bh. pisac sa američkom adresom objavio je četiri knjige i bezbroj članaka i kolumni na engleskom i bosanskom jeziku, piše časopis Columbia Chronicle.

Ovog proljeća će predavati na koledžu Columbia u Chicagu i tako donijeti svježe poglede u učionicu kroz dva kursa koja će držati. On će biti jedan od autora na Story Weeku, godišnjem festivalu književnosti koledža Columbia, koji počinje 14. i završava 19. marta.

Randy Albers, predsjedavajući Fiction Writing Departmenta, je rekao kako Hemon ne donosi samo mnogo stručnosti i kvaliteta, već i drugačiji pristup u nastavi. Dodao je kako su počašćeni što će on biti dio proljetnog seminara, te da im je zadovoljstvo potvrditi ga kao čikaškog pisca.

Hemon je dodao kako njegov boravak na koledžu ne predstavlja samo posao, već i čast.

“Ljudi koji pohađaju koledž Columbia su uključeni u život grada. Story Week je primjer toga", rekao je Hemon, pozivajući autore da ustraju u onome što rade.

"Nastavite pisati, bez obzira na sve", poručio je.

Pisac koji je odrastao u glavnom gradu BiH ističe da je strast za pisanjem imao još od djetinjstva.

"Smatrao sam da pišući mogu produžiti užitak čitanja. Sjećam se da sam sa 12-13 godina pokušavao napisati roman o problemima adolescenata s roditeljima", prisjeća se on.

Hemon je diplomirao književnost na sarajevskom Univerzitetu kasnih 80-ih prošlog stoljeća. Kao mladi novinar 1992. je došao u posjetu prijateljima u SAD-u i Kanadi. Ostao je u Chicagu jer se Sarajevo našlo pod opsadom. Iako u Sarajevu nije ostalo puno članova njegove porodice, on svake godine dva do tri puta ovamo dođe i posjeti mnoge prijatelje.