Kultura
132

Narodno pozorište Sarajevo: Premijerno izvedena opera "Služavka i gospodarica"

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Narodnom pozorište Sarajevo večeras je premijerno izvedena opera "Služavka gospodarica". U pitanju je komična opera koju izvode solisti opere Narodnog pozorišta Sarajevo i orkestar Sarajevske filharmonije.

Uloge u ovoj operi tumače Aida Čorbadžić, Melisa Hajrulahović Tomić, Katarina Kikić (Serpina), Leonardo Šarić, Denis Isaković (Uberto), te Dejan Kajević i Bruno Papišta (Vespone).

Opera kompozitora Giovannija Battiste Pergolesija prvo izvođenje u Narodnom pozorištu imala je 1968. godine, a drugo 1996. godine.

"Ovo je kamerna predstava na našem jeziku koja je veoma praktična u mobilnosti, pa se može izvesti i na mjestima na kojima publika nije imala priliku vidjeti operne predstave", kazala je direktorica Narodnog pozorišta Marijela Margeta-Hašimbegović.

Režiser Ognian Draganoff na današnjoj konferenciji za medije je kazao da je rad na ovom djelu bio "odlična avantura i izazov" jer je naslov veoma zahtjevan.

"U pitanju je djelo koje nije uobičajeno za operu. Naizgled djeluje jednostavno, ali potrebna je velika doza koncentracije da se isprati čitav tekst uz muziku. Hvala solistima i orkestru na trudu, strpljenju i intenzivnom radu", kazao je režiser.

Saradnju između Muzičke akademije i Narodnog pozorišta predstavio je v. d. direktora Opere Dario Vučić.

"Gudački orkestar Muzičke akademije bi u narednom periodu trebao izvoditi ovu predstavu, a izvodit će je studenti Muzičke akademije koji će na ovaj način imati svoju praksu, na sceni i uživo. Plan je da taj projekat krene od januara 2016. godine", kazao je Vučić.