Kultura
153

"Prosjačka opera" na oštar i satiričan način progovara o devijacijama našeg društva

Piše: L. Č.
Iz predstave 'Prosjačka opera' (Foto: Klix.ba)
U Narodnom pozorištu u Sarajevu će u subotu, 7. novembra, od 19:30 biti premijerno izvedena predstava "Prosjačka opera", u režiji srbijanskog režisera Kokana Mladenovića. U pitanju je satirična komedija u kojoj igra čitav dramski ansambl Narodnog pozorišta, 17 glumaca uz četiri glumca s Akademije scenskih umjetnosti.

Komad "Prosjačka opera" je 1728. godine napisao John Gay i on govori o jednoj državi koja se raspada, državi u kojoj ne postoji više nikakav moral, u kojem zakoni postoje, ali se primjenjuju isključivo na sirotinji, i u kojoj politika, izvršna vlast, sudstvo, policija i visoki kriminal rade zajedno protiv običnog, malog čovjeka.

Prema riječima direktorice Narodnog pozorišta Marijele Hašimbegović, u pitanju je društveno angažovana predstava koja govori o vremenu u kojem živimo i stanju svijesti i duha u kojem se nalazimo.

"Dobro je da postoje ljudi kao što je režiser Kokan Mladenović koji vjeruju da je teatarski izraz upravo mjesto i prostor koji omogućava progovaranje o stvarima o kojima se treba razgovarati. 'Prosjačka opera' je dinamična predstava, vrlo oštra, rađena u jednom divnom, inovativno kreativnom izrazu koji je svojstven reditelju Mladenoviću", kazala je Hašimbegović, izrazivši zadovoljstvo postavljanjem upravo ove predstave na daske Narodnog pozorišta.

Direktor drame Narodnog pozorišta Mirvad Kurić je kazao kako je zadatak pozorišta kroz vijekove bio da govori o društvenim devijacijama i secira društvo u kojem živimo.

"Međutim, čini mi se da su nama te društvene devijacije postale normalne i da se sad čini da to više nisu devijacije, nego naša prirodna stanja koja mi shvatamo kao normalna. Upravo iz tog razloga su Kokan i njegov autorski tim tu, da nas na tom putu stalno opominju da su to devijacije i da to nije nešto što je normalno", kazao je Kurić i dodao kako se ponosi ansamblom Narodnog pozorišta na dobro urađenom poslu.

Režiser predstave Kokan Mladenović je kazao kako se nada da će publika vidjeti dragocjenu predstavu.

"Ono što ćete sigurno vidjeti je jedan ogroman vidljiv napor ove pozorišne kuće i svih nas iz autorskog tima da u jednom evropskom roku od 45 dana iznurujućih, dugačkih proba napravimo pozorište koje nas se tiče", kazao je Mladenović i dodao kako su uprkos teškoćama i finansijskoj situaciji napravili predstavu koja je njihov profesionalni odgovor na vrijeme u kojem živimo i ljudska provokacija na devijacije tog vremena, društvo u kojem živimo i žalosni položaju kulture unutar takvog društva.

Intervju s Kokanom Mladenovićem čitajte ovdje.

U predstavi "Prosjačka opera" igraju: Andrea Aković, Darja Badnjević, Amina Begović, Mak Čengić, Vedran Đekić, Saša Krmpotić, Mirvad Kurić, Merima Lepić, Riad Ljutović, Emina Muftić, Mediha Musliović, Aldin Omerović, Milan Pavlović, Sanela Pepeljak, Vedrana Seksan, Aleksadar Seksan, Ermin Sijamija i Slaven Vidak.

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Narodnom pozorištu rečeno je kako se radi o jednoj od najboljih predstava, te jednom značajnijih teatarskih projekata ne samo u BiH, nego i u regiji, te kako je za predstavu iskazano interesovanje i izvan granica BiH, pa će tako premijeri prisustvovati i selektori tri značajna regionalna festivala.

Sve karte za premijeru u subotu su rasprodate. Prva repriza predstave održat će se 11. novembra, a druga repriza 23. novembra.