Popularne knjige u 2010. godini
0

Najviše se čitala djela Nure Bazdulj-Hubijar i Kadera Abdolaha

Sarajevo-x.com
I u vrijeme finansijske krize Bosanci i Hercegovci uvijek rado odvoje novac kako bi se počastili dobrim knjigama. Prema podacima nekoliko sarajevskih knjižara, u protekloj 2010. godini najčešće su čitali romane spisateljice Nure Bazdulj-Hubijar, zatim djela iranskog pisca Kadera Abdolaha, književnika Miljenka Jergovića, te knjige Afganistanca Khaleda Hosseinija.

Tajne, zavjere i nadnaravne moći skrivene iza teško razumljivih simbola i protekle godine privukle su brojne Bosance i Hercegovce da se odluče za djela američkog pisca Dana Browna. Njegova knjiga "Izgubljeni simbol" bila je jedna od najprodavanijih u 2010. godini u knjižari Buybook.

"Među najčitanijim knjigama, odnosno najprodavanijim u 2010. godini, su djela afganistanskog autora Khaleda Hosseinija - "Hiljadu sjajnih sunaca" i "Lovac na zmajeve". Također, među najčitanijim su i knjige "Avanture nevaljale djevojčice, Maria Vargasa Llosaa, "Sjene narova drveta" Tariqa Alija, te knjiga "Nigdje niotkuda", Brčaka Bekima Sejranovića", kazala je za Sarajevo-x.com Vesna Bičić, izvršna urednica Buybooka.

Svakako, tokom 2010. godine čitala su se djela značajnog iranskog pisca Kadera Abdolaha, koji godinama živi i radi u Holandiji. Podsjetimo, utemeljitelj iranske moderne književnosti, Abdolah, 2009. godine posjetio je Sarajevo i predstavio svoju knjigu "Kuća imama", kojom su svi naprosto oduševljeni.

Ove godine osim te knjige među najprodavanijim je i njegovo djelo "Poslanik".

U knjižari Šahinpašić najprodavanija autorica je Nura Bazdulj-Hubijar. Njene knjige "Plavi kombi" i "I ja njega volim - Plavi kombi II", koje su objavljene 2009, prodane su u čak 2010. primjeraka.

Također, knjiga "Ljubav je sihirbaz, babo", poznate liječnice iz Travnika prodana je u 895 primjeraka, a čitateljima su se svakako svidjela i Nurina djela "Amanet" (499 primjeraka) i "Doba nevinosti" (418 primjeraka).

"Među najčitanijim djelima ove godine su "Sarajevski Marlboro" Miljenka Jergovića, "Ja, mahaluša", autorice Indire Kučuk-Sorguč, "Ime mi je Selma", književnice Fadie Faqir, zatim djelo pakistanskog autora Mohsina Hamida - "Nerado Fundamentalist", te "Miris kiše na Balkanu", djelo srpske književnice Gordane Kuić", kazala je za Sarajevo-x.com Amina Hadžibajrić iz knjižare Šahinpašić.

I u knjižari SVjetlost u Sarajevu među najprodavanijim autorima je Kader Abdolah, a čitatelji su se zanimali i za knjigu "BiH budućnost nezavršenog rata", autora Miljenka Jergovića i Ivana Lovrenovića.

Također, među najprodavanijim knjigama bila je i "Born in the USArajevo", darovitog Bosanca i Hercegovca Peđe Kojovića.

Tražene su bile i knjige "Kaja, Beograd i dobri Amerikanac", Mirjane Đurđević i djelo "Deda, Dedo i Babo Bosnu kosili", Munira Alibabića.