{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najstariji vojni orkestar svirao ispod Starog mosta u Mostaru

Klix.ba
15.6.2015. u 22:31
70
142
Najstariji vojni orkestar svirao ispod Starog mosta u Mostaru
70
Na platou ispod Starog mosta večeras je nastupio najstariji vojni orkestar na svijetu Mehter iz Turske koji je izveo nesvakidašnji muzički performans.
Nekoliko stotina Mostaraca i turista koji su se u tom momentu zatekli na platou ispod Starog mosta i na samom mostu uživalo je u nastupu najstarijeg vojnog orkestra na svijetu koji sačinjava 75 izvođača.

Na koncertu koji je trajao oko sat vremena okupljeni posjetioci su mogli uživati u muzici koja je izvedena na autentičnim srednjovjekovnim instrumentima, a repertoar su sačinjavali osmanski vojni marševi iz različitih epoha.

Mehter je naziv za vojne orkestre osnovane 1453. godine, koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike tokom njihovih javnih nastupa.

Mehter se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji, a po ugledu na njih sve vojske svijeta osnovale su svoje vojne orkestre. Danas je Mehter ceremonijalni orkestar.

Nakon Zenice, Sarajeva i Mostara, Mehter svoju turneju po Bosni i Hercegovini završava sutra nastupom u Tuzli kod Gradske česme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: