{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najstariji vojni orkestar svirao ispod Starog mosta u Mostaru

15.6.2015. u 22:31
70
142
Najstariji vojni orkestar svirao ispod Starog mosta u Mostaru
70
Na platou ispod Starog mosta večeras je nastupio najstariji vojni orkestar na svijetu Mehter iz Turske koji je izveo nesvakidašnji muzički performans.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Nekoliko stotina Mostaraca i turista koji su se u tom momentu zatekli na platou ispod Starog mosta i na samom mostu uživalo je u nastupu najstarijeg vojnog orkestra na svijetu koji sačinjava 75 izvođača.

Na koncertu koji je trajao oko sat vremena okupljeni posjetioci su mogli uživati u muzici koja je izvedena na autentičnim srednjovjekovnim instrumentima, a repertoar su sačinjavali osmanski vojni marševi iz različitih epoha.

Mehter je naziv za vojne orkestre osnovane 1453. godine, koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike tokom njihovih javnih nastupa.

Mehter se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji, a po ugledu na njih sve vojske svijeta osnovale su svoje vojne orkestre. Danas je Mehter ceremonijalni orkestar.

Nakon Zenice, Sarajeva i Mostara, Mehter svoju turneju po Bosni i Hercegovini završava sutra nastupom u Tuzli kod Gradske česme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: