Tramvaj zvani žudnja
30

Najpoznatije djelo Tennesseea Williamsa 16. januara na sceni SARTR-a

Klix.ba
Publika Sarajevskog ratnog teatra u utorak, 16. januara, u 20 sati ima priliku ponovo pogledati predstavu "Tramvaj zvani žudnja".

Drama "Tramvaj zvani žudnja" napisana 1947. godine i vjerovatno je najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennesseea Williamsa. Popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elia Kazana iz 1951. godine u kojoj su glavne uloge ostvarili Marlon Brando i Vivien Leigh. Također, po motivima ovog dramskog teksta Woody Allen 2013. godine stvara film "Blue Jasmine".

Predstava koja se i nakon više od pet decenija čini aktualnom dio je zasebnog teatarskog programa "Teatarski opservatorij" koji je Sarajevski ratni teatar pokrenuo u cilju afirmiranja mladih umjetnika/ica, glumaca/ica i reditelja/ica.

U predstavi igraju: Dina Mušanović, Staša Dukić, Igor Skvarica i Alban Ukaj. Režiju potpisuje ansambl predstave pod mentorstvom Alena Muratovića.

Dramaturg je Adnan Lugonić, a kostimografkinja Lejla Hodžić. Izvršni producent je Kerim Mašović, a predstava je rađena u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Otvorene scene Obala.