Varšava
0

Najmelodičniji pjesnički susreti "Valovi poezije"

FENA
Međunarodni pjesnički susreti "Valovi poezije" završeni su u poljskom glavnom gradu u subotu navečer čitanjem tekstova učesnika ove manifestacije.

Tokom susreta autori iz Poljske (Jacek von Dehel, Bianka Rolando, Michalina Janysyek-Kujawa, Leszek Engelking…), Estonije (Anastayija Vekshina ), Ukrajine (Ostap Slzvynsky, Andrej Adamowicz, Halyna Krouk …), Hrvatske (Ivan Herceg), BiH (Nermina Omerbegović), Austrije (Claudia Bitter,Walter Maria Stojan ), Rusije (Igor Belov), Rumunije (Ioan Es Pop) imali su priliku upoznati se te jedni drugima približiti svoje kulture i literaturu.

Osim čitanja poezije autori su međusobno razgovarali o statusu poezije u svojim zemljama i o samom pisanju. Pisanju kao etičkom činu, pisanju kao činu odgovornosti, ali i emotivnom činu...

Službeno mjesto održavanja susreta bio je ljetnikovac Radziejowice, nedaleko od Varšave, a tokom susreta pjesnici su svoja djela čitali i u obližnjim mjestima.

Pjesnički susreti "Valovi poezije" organizovani su peti put, od 2005. godine a njihov organizator je Austrijski kulturni forum Varšava, tačnije direktor Foruma Walter Maria Stojan, koji se i sam bavi književnim radom.

U kraćem razgovoru za Fenu Walter Maria Stojan, koji u ovoj godini stupa na novu dužnost ambasadora Austrije na Kosovu, govori o ciljevima manifestacije, njenoj budućnosti…

“Cilj je da poete iz različitih zemalja predstavljaju pjesme u maternjem jeziku i daju primjer harmonije tih jezika i trendova u svojim literaturama.

Nisam siguran da li će se manifestacije nastaviti. Potrudiću se da u saradnji s Centrum Lowicka, s potporom Rumunskog kulturnog centra i 2010. imamo susrete”, kaže Maria Stojan.

Za ovogodišnje susrete “Valovi poezije” on kaže da su bili najmelodičniji do sada

“Poete iz 10 zemalja su imale mogućnost predstaviti svoje pjesme i trendove u svojoj literaturi. U maternjim jeziku i u prijevodima su stvorili koncert na europskoj razini. Vidjeli smo šta ta Evropa može ako u njoj dopustimo da svako ima svoj individualni glas”, kaže Walter Maria Stojan.

Nakon manifestacije organizator izdaje i knjigu u kojoj se nalazi čitana poezija.

U pet prethodnih godina na manifestaciji “Valovi poezije učestvovali su pjesnici iz Austrije, BiH, Bjelorusije, Njemačke, Poljske, Litvanije, Latvije, Slovenije, Hrvatske, Češke, Švicarske, Ukrajine, Rumunije, Slovačke, Rusije...