Festival u Jajcu
0

Najbolja predstava "Grobnica za Borisa Davidoviča"

FENA
Izvedbom predstave "Grobnica za Borisa Davidoviča" Pozorišta Prijedor u režiji Gradimira Gojera završen je zvanični dio Festivala teatra u Jajcu.

Odlukom stručnog žirija "Grobnica za Borisa Davidoviča" proglašena je najboljom predstavom u cjelini.

Nagrada za najbolju režiji pripala je većinom glasova Gradimiru Gojeru za postavku predstave "Grobnica za Borisa Davidoviča".

Predstava Pozorišta Prijedor dobila je i slijedeće nagrade; nagradu za najbolje glumačko ostvarenje (inače dijeli se pet ravnopravnih nagrada u ovoj oblasti) Ljiljani Čekić za ulogu Marje Gregorovne Popko, nagrada za scenografiju i kostimografiju pripala je Vanji Popović, a nagrada za muziku Radi Nuić.

Glumačke nagrade dobili su i Kaća Dorić za uloge Annie i Nane u predstavi "U plamenu" u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra u režiji Roberta Raponje, Elvira Aljukić za ulogu Doti u predstavi "Iza kulisa" Narodnog pozorišta Tuzla u režiji Joivice Pavića, Midhat Kušljugić za ulogu Selsdon u predstavi "Iza kulisa", Snježana Martinović za ulogu Olge u predstavi "(Njegove) Tri sestre" u izvedbi Mostarskog teatra mladih u režiji Scotta Fieldinga.

Nagrada za dramarturgiju pripala je Draganu Komadini za dramarturški rad na predstavi (Njegove) Tri sestre.

Nagrada za tekst nije dodijeljena jer žiri smatra da se pod ovom nagradom podrazumijeva tekst domaćeg živog autora, a takvog teksta nije bilo na ovom festivalu.

Žiri je radio u sastavu: Vojislav Vujanović (predsjednik), Nedžad Fejzić, Vesna Hlavaček, Vladimir Premec i Sead Bejtović.

Nagrada žirija publike Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine pripala je predstavi "Iza kulisa" Narodnog pozorišta Tuzla.

Svečanost uručenja nagrada dobitnicima bit će upriličena u petak navečer u Domu kulture Jajce.

Vezani članci