Romantika u Sarajevu
51

Najavljen treći Austrijski bal u BiH: Sve je spremno za bajkovitu noć u Vijećnici

Piše: E. S.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sarajevskom Vijećnicom ponovo će odzvanjati note klasičnih kompozitora, Schuberta, Mozarta, ali i modernijih plesova tanga i milonge. Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije povodom trećeg Austrijskog bala u Bosni i Hercegovini koji će biti održan sutra u 20 sati.

Udruženje Austrijski bal u Bosni i Hercegovini i Grad Sarajevo sa svojim partnerima i prijateljima, uz podršku Ambasade Republike Austrije u BiH, ovom organizacijom nastavlja tradiciju organiziranja bala, kojom se Sarajevo postavlja na ekskluzivnu kulturnu mapu svijeta, kao jedan od gradova u kojem se održava bal, simbol elegancije i romantike.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka napomenuo je da bez energije mladog tima ljudi ova manifestacija ne bi bila moguća te je izrazio zadovoljstvo što je dio Austrijskog bala u BiH.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Velika je čast biti na čelu grada Sarajeva, grada koji je Austrijski bal uveo kao tradiciju. Iz godine u godinu trudit ćemo se da to bude na što višem i boljem nivou. Također, ova manifestacija pokazatelj je dobrih odnosa između dviju država Austrije i BiH", istaknuo je Skaka.

Zinaida Jamakosmanović, predsjednica Udruženja Austrijski bal u Bosni i Hercegovini, poručila je da je sve spremno za bajkovitu večer te da će se truditi da ova manifestacija iz godine u godinu bude sve bolja i kvalitetnija, a da posjetiocima ponudi što raznovrsniji sadržaj.

"BiH je oduvijek bila zemlja koja cijeni lijepe stvari, što je i dokazala. Nama, kao organizatorima, uz pomoć naših prijatelja i partnera, velika je čast i zadovoljstvo da ovim Balom našim sugrađanima ponudimo jedan veliki kulturni događaj koji u sebi ima istinske vrijednosti, kao što su kulturna razmjena, otvaranje novih pogleda na svijet, naročito mlađoj generaciji, i priliku da još jednom budu dio jedne divne priče", kazala je Jamakosmanović te dodala da se vrata Vijećnice otvaraju u 20 sati, nakon čega slijedi defile na crvenom tepihu, dok oficijelni program počinje u 21 sat.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Kako su najavili organizatori, i ove godine Austrijski bal će otvoriti članovi plesnog kluba Aster, a dio događaja će biti i renomirani umjetnici, kao što su Sonja Šarić i Wilfried Zelinka, iz Opere Grada Graza, ali i Robert Werner, poznati pijanista i zabavljač iz Beča.

U protekle dvije godine, Bal je okupio skoro 500 učesnika, kulturnih radnika i umjetnika iz Austrije i Bosne i Hercegovine, a više od 3.000 posjetilaca uživalo je u muzici, plesu i nastupima vrhunskih umjetnika. Ove godine očekuje se više od 200 izvođača i 1.000 posjetilaca.

Ulaznice za treći Austrijski bal mogu se kupiti do sutra u 14 sati putem sistema kupikartu.ba.