Nobelovac šovinista
0

Naipaul: Spisateljice su nesposobne i ograničene

Sarajevo-x.com
V.S. Naipaul
V.S. Naipaul
Indijski nobelovac V.S. Naipaul uvrijedio je sve svoje kolegice kazavši da mu niti jedna nije ravna i da nisu dovoljno sposobne i prirasle poslu kojim se bave.

"Žene su drugačije. Dovoljno mi je da pročitam dva poglavlja nekog djela da znam je li ga pisala žena. Nijedna nije u mom rangu", kazalo je 78-godišnji pisac.

Dodao je da su žene sentimentalne i da imaju ograničen pogled na svijet.

"Žena nije glava kuće i to pogotovo dolazi do izražaja kada se počne baviti pisanjem", kazao je Indijac koji je dobitnik nagrade Booker.

"Naprimjer žena koja je bila moj publicista svoj posao je obavljala savršeno, ali otkako je počela pisati samo naglaba o nekakvim feminističkim glupostima", rekao je autor koji se smatra jednim od najznačajnijih pisaca današnjeg doba, prenosi Daily Telegraph.

Ove njegove izjave uzburkale su britanski književni svijet.

"To što on govori je apsurdno. Sumnjam u to da zaista misli da ne postoje žene koje su jednake njemu. Zar stvarno misli da su autorice kao što su naprimjer Hilary Mantel, A.S. Byatt ili Iris Murdoch sentimentalne i feministice?", prokomentarisao je književni kritičar Alex Clark.

Književna kritičarka Helen Brown dodala je da je svakako teško naći ženu koja ima isti ego kakav ima indijski pisac.

"Trebao bi on pročitati djela George Eliot, spisateljice čija su djela ostavile daleko veći i dublji utjecaj od njegovih", konstatovala je.

Naipaul je 1971. godine dobio nagradu Booker za knjigu "In a Free State", a Nobelovu nagradu za književnost 2001.