|

Nagrade Miljenku Jergoviću i Vladislavu Bajcu

Nagrade Miljenku Jergoviću i Vladislavu Bajcu
0
S
SRNA
15.12.2010. u 14:47
0
komentara
0

dijeljenja
Nagrade Miljenku Jergoviću i Vladislavu Bajcu Jergović: Razgranata književna djela
Ovogodišnja književna nagrada "Kočićeva knjiga", koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka-Beograd piscima za visoka dostignuća u savremenoj književnosti, uručena je danas Miljenku Jergoviću iz Zagreba i Vladislavu Bajcu iz Beograda.
Žiri u sastavu Nikola Vukolić, Ivan Lovrenović i Mladen Vesković jednoglasno je donio odluku da ovo prestižno priznanje za 2010. godinu ravnopravno pripadne ovoj dvojici književnika.

Predsjednik žirija Nikola Vukolić rekao je da se za Bajca i Jergovića može reći da su izuzetne ličnosti naših kultura.

On je dodao da su Jergović i Bajec veoma obrazovani i višestruko talentovani i da su ne samo priznati i poznati književni stvaraoci, pripovjedači, romansijeri, esejisti, prevodioci, izdavači, nego i svojevrsni kulturolozi, pa i istoričari.

"U svojim razgranatim književnim djelima, prevedenim na brojne svjetske jezike, oni su slični onom umnom vladiki koji je, sa visoke stojne tačke, poviše na brdu, vidio dalje i dublje od većine svojih savremenika do kojih nije dopirao poriv i poziv neslućenih duhovnih širina", rekao je Vukolić.

Dobitnik nagrade Miljenko Jergović rekao je da su se Kočićeve priče čitale kao blisko čudo i sa nekom vrstom duboke kulturne i kulturološke simpatije.

Član žirija i književnik Ivan Lovrenović rekao je da su ga Kočić, Jergović i Bajec doveli u Beograd poslije dugo godina.

Na dodjeli je pročitana čestitka ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Antona Kasipovića ovogodišnjim dobitnicima "Kočićeve knjige" u kojoj navodi da su njihova djela obilježila savremenu književnost.

"Ova nagrada je dokaz da je prepoznat doprinos koji su Jergović i Bajec dali razvoju kulture", naglasio je Kasipović.

On je rekao da Ministarstvo prosvjete i kulture RS posebno zahvaljuje Zadužbini "Petar Kočić" na brižnom njegovanju lijepe riječi, jer je to najbolji način da se sačuvaju od zaborava vrijedna književna djela.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.