{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nagrade Miljenku Jergoviću i Vladislavu Bajcu

S
15.12.2010. u 14:47
0
0
Nagrade Miljenku Jergoviću i Vladislavu Bajcu
0
Nagrade Miljenku Jergoviću i Vladislavu Bajcu
Jergović: Razgranata književna djela
Ovogodišnja književna nagrada "Kočićeva knjiga", koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka-Beograd piscima za visoka dostignuća u savremenoj književnosti, uručena je danas Miljenku Jergoviću iz Zagreba i Vladislavu Bajcu iz Beograda.
Žiri u sastavu Nikola Vukolić, Ivan Lovrenović i Mladen Vesković jednoglasno je donio odluku da ovo prestižno priznanje za 2010. godinu ravnopravno pripadne ovoj dvojici književnika.

Predsjednik žirija Nikola Vukolić rekao je da se za Bajca i Jergovića može reći da su izuzetne ličnosti naših kultura.

On je dodao da su Jergović i Bajec veoma obrazovani i višestruko talentovani i da su ne samo priznati i poznati književni stvaraoci, pripovjedači, romansijeri, esejisti, prevodioci, izdavači, nego i svojevrsni kulturolozi, pa i istoričari.

"U svojim razgranatim književnim djelima, prevedenim na brojne svjetske jezike, oni su slični onom umnom vladiki koji je, sa visoke stojne tačke, poviše na brdu, vidio dalje i dublje od većine svojih savremenika do kojih nije dopirao poriv i poziv neslućenih duhovnih širina", rekao je Vukolić.

Dobitnik nagrade Miljenko Jergović rekao je da su se Kočićeve priče čitale kao blisko čudo i sa nekom vrstom duboke kulturne i kulturološke simpatije.

Član žirija i književnik Ivan Lovrenović rekao je da su ga Kočić, Jergović i Bajec doveli u Beograd poslije dugo godina.

Na dodjeli je pročitana čestitka ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Antona Kasipovića ovogodišnjim dobitnicima "Kočićeve knjige" u kojoj navodi da su njihova djela obilježila savremenu književnost.

"Ova nagrada je dokaz da je prepoznat doprinos koji su Jergović i Bajec dali razvoju kulture", naglasio je Kasipović.

On je rekao da Ministarstvo prosvjete i kulture RS posebno zahvaljuje Zadužbini "Petar Kočić" na brižnom njegovanju lijepe riječi, jer je to najbolji način da se sačuvaju od zaborava vrijedna književna djela.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: