|

Nagrada za satiru stigla u BiH

Nagrada za satiru stigla u BiH
0
S
Sarajevo-x.com
14.12.2010. u 19:38
0
komentara
0

dijeljenja
Nagrada za satiru stigla u BiH
U Ministarstvu za dijasporu Srbije uručene su tradicionalne nagrade za satiru. To ministarstvo veliku pažnju posvećuje književnicima i drugim umjetnicima iz dijaspore i matice i čini sve da ih poveže i omogući promociju njihovih djela i stvaralaštva, rečeno je na svečanosti.
Za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri, nagradu "Radoje Domanović" dobio je pjesnik Petar Pajić, dok je za najbolju knjigu satire, objavljenu na srpskom jezičkom području u prošloj godini, nagrada pripala satiričarima Bojanu Ljubenoviću i Radislavu Raši Papešu. Za doprinos satiri u raznim medijima (pozorište, film, likovna i muzička umjetnost) nagrađen je glumac Velimir Bata Živojinović. Visoko priznanje dodijeljeno je Živojinoviću, ne samo kao velikom glumcu i umjetniku, nego i kao velikom čovjeku, istakao je Radoslav Tilger, predsjednik Fonda "Radoje Domanović“, na svečanosti.

Na svečanosti su novinari upoznati i sa imenima satiričara koji su dobili nagradu "Ekselencija satire", koja se dodeljuje najuspješnijim satiričarima iz inostranstva.

Ovogodišnji laureati su: Bojan Bogdanović iz Zenice, koji je ove godine već proglašen najboljim satiričarem BiH, Gančo Savov iz Bugarske i Valerij Butulesku iz Rumunije.

Bojan Ljubenović je nagrađen za knjigu priča "Triput sečem, i opet kratko", dok je Papeš Raša dobio nagradu za knjigu aforizama "Fundamentalno dno". Nagradu dodjeljuju Udruženje književnika Srbije i Fond "Radoje Domanović". I među dosadašnjim laureatima su bili izuzetni umjetnici: akademik Matija Bećković, književnici Dušan Kovačević, Milovan Vitezović i Momo Kapor, muzičar Bora Đorđević, glumica Jelisaveta Seka Sablić, reditelj Emir Kusturica.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.