Za očuvanje spomenika
0

Nagrada Europa Nostra uručena Bosni i Hercegovini

FENA
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine dobitnik je nagrade Evropske unije za kulturno naslijeđe/Europa Nostra, za 2010. godinu, u kategoriji III - predanost u radu Nagrada je uručena u četvrtak u Instanbulu.

Predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović ističe da je nagrada u prvom redu rezultat rada i napora grupe mladih ljudi zaposlenih u Sekretarijatu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Lovrenoviić u izjavi za FENU naglašava da su osim domaćih članova Komisije za nagradu zaslužni i međunarodni eksperti - profesori Zeynep Ahunbay, Tinu Vik i Martina Cherryja - čiji je doprinos radu Komisije u proteklom devetogodišnjem razdoblju ogroman.

Ova nagrada, po Lovrenovićevom mišljenju, pokazatelj je da se institucionalna kriza u BiH može prebroditi ponajprije uvažavanjem i primjenom europskih kriterija kao što su: standardizacija znanja i metoda te posvećenost poslu.

"Sam naslov nagrade - Europa nostra - koja dolazi u jednu zemlju još uvijek jako udaljenu od Europske unije aktualizira ne samo pitanje njezinog priključenja ovoj nadnacionalnoj zajednici nego i pitanje budućnosti same Europske unije. Možda donekle paradoksalno, ali ne i manje istinito, primjetna je komplementarnost europske i balkanske sudbine. Federalizam i neotuđivost ljudskih prava,to jest "jedinstvo u razlikama, jedinstvo čak možda zbog samog očuvanja razlika", što ga "protiv Europe Državâ-Nacijâ" zagovara Denis de Rougemont, formula je koja rješava i balkanski "gordijev čvor". Tako bi kao dio postojeće Europske unije šansu dobila balkanska Europa, tako bi se ostvarila Europa Nostra", kaže Lovrenović.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine jedina je evropska institucija koja je ove godine nagrađena tim najvećim evropskim priznanjem za predanost u radu na polju zaštite kulturno-historijskog naslijeđa.

Ta nagrada se dodjeljuje pojedincu ili organizaciji čiji doprinos zaštiti kulturnog naslijeđa u kontinuiranom radu iskazuje izvrsnost u zaštiti, restauraciji i unapređenju kulturnog naslijeđa u Evropi i postavlja izvanredne standarde na polju zaštite naslijeđa.

Nagrada Evropske unije za kulturno naslijeđe/Europa Nostra predstavlja jedno od najznačajnijih priznanja za očuvanje naslijeđa u svijetu.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine za nagradu nominirana je od neovisnog švicarskog eksperta s Univerziteta u Ženevi.

Žiri koji je donio odluku sastavljen je od pet eminentnih evropskih stručnjaka iz Njemačke, Švicarske, Holandije, Belgije i Velike Britanije.

U saopćenju odluke žirija o Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH navedeno je: "Rad Komisije je primjer cijeloj Evropi, s obzirom na to da predstavlja doprinos očuvanju jedinstva različitosti i univerzalnih vrijednosti baštine. To je posebno važan i jedinstven primjer za rješavanje problema konflikata diljem svijeta u kojima se kulturna baština koristi kao instrument i meta uništavanja zajednica."