Preporod
0

Nagrada "Alija Isaković" Ljubici Ostojić i Zlatku Topčiću

FENA
Stručni žiri Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" za izbor najboljeg originalnog dramskog teksta na bijenalnom anonimnom natječaju ove zajednice donio je jednoglasno odluku da se nagrada "Alija Isaković" ravnopravno dodijeli dramama "Kad uzcvate glog, crn trn" Ljubice Ostojić i "Bez riječi" Zlatka Topčića.

Odluku je donio žiri u sastavu književnik Zilhad Ključanin, kritičar Strajo Krsmanović i profesor Nedžad Fejzić koji je i predsjednik žirija, saopćeno je iz "Preporoda".

Na konkurs je prijavljeno dvanaest žanrovski i vrijednosno vrlo razuđenih tekstova - od historijske drame do dobroznanog književnog/dramskog toposa bh. post/ratnog pisma u kome se traumatično zrcale i sjenke prošlosti i patologija socijaldarvinističkog zvjerinjaka društva i vremena "iščašenog iz zgloba".

Članovi žirija su, također jednoglasno, u najuži izbor uvrstili drame "Fatima" autora Hasana Džafića, "Bez riječi" Zlatka Topčića, "Boja kosti i ilovače" Vahida Durakovića i "Kad uzcvate glog, crn trn" Ljubice Ostojić.

Datum dodjela nagrade "Alija Isaković" bit će saopćeno naknadno.