Djelo Igora Memića
61

Nadahnjujuća priča o romantici i ratu: Predstava "Stari most" na repertoaru londonskog Bush teatra

B. T.
Bush teatar (Foto: Facebook)
Bush teatar (Foto: Facebook)
U londonskom Bush teatru traju probe za predstavu "Stari most", nagrađivanu dramu Mostarca Igora Memića. Predstava donosi tinejdžersku romansu u vrijeme "kada se svijet prestao vrtjeti", odnosno o mladim ljudima čiji je svijet preokrenuo rat.
Donoseći priču o ovoj nadahnjujućoj predstavi, britanski The Guardian piše da je Stari most duhovno i društveno srce grada, mjesto susreta, prvih poljubaca… Podsjećaju na historiju svjetski poznate grđevine, njegovo rušenje 1993. godine, obnovu…

"To je duša grada", kaže Igor Memić, čija je predstava "Stari most", prošle godine osvojila nagradu Papatango za nova djela.

The Guardian piše da je Memić iz Mostara, a da je njegova porodica došla u Veliku Britaniju 1992. godine, "samo 10 dana prije nego što su stvari izmakle kontroli".

Govoreći o svom imigrantskom identitetu, autor navodi da je njegova majka "prepustila da otkrije ko je on i ko su oni", a da je predstava "Stari most" sastavni dio tog procesa. Kako objašnjava, to je ogromna igra sjećanja o mladim ljudima čiji je svijet preokrenuo rat u kojem nisu imali pravo glasa, nisu vidjeli da dolazi do sukoba, jer su bili previše zauzeti životom.

"Uvijek sam želio predstaviti zemlju iz koje dolazim, na način na koji to razumijem. Lijepo i raznoliko, radosno i bogato", objasnio je Memić, objašnjavajući kako su u Mostaru zajedno živjeli pripadnici tri naroda, kako se u gradu prepliću različute kulture…

"To spajanje kultura nisam vidio nigdje drugo na svijetu", kazao je autor.

Kako kaže, most je poveznica koja "drži sve na okupu" i ima veliku ulogu u predstavi. Ono što je namjerno izostavljeno je politika.

"Ne trebate čitati knjigu historije ili enciklopediju da biste gledali predstavu", kaže Memić.

Kako kaže, predstavu nije napisao da bi obrazovao ljude, već ju je napisao za sebe.

"To je ljubavna priča. Ako neko gleda ovu predstavu, a preživio je ovaj ili drugi sukob, imat će jedno iskustvo, a ako neko nema pojma šta se dogodilo, imat će drugačiji doživljaj", kaže Memić.

Predstavu režira Selma Dimitrijević, koja je rođena u Osijeku, a od svoje 26. godine živi u Velikoj Britaniji. U početku su razmatrali da angažiraju glumce iz dijaspore, ali na kraju su se odlučili pridržavati Memićevog originalnog scenskog usmjerenja i predstavu izvesti na način koji odražava sastav grada u kojem je postavljena, a Dino Kelly jedini je glumac koji ima veze s BiH.

"Stari most" je na repretoaru Bush teatra od 21. oktobra do 20. novembra.