Potrebna akcija nadležnih
42

Nacionalni spomenik "Turski sud" u fazi raspadanja, Općina Kakanj zatražila očitovanje komisije

E. M.
Zgrada Turskog suda u Ribnici kod Kaknja (Foto: Klix.ba)
Zgrada Turskog suda u Ribnici kod Kaknja (Foto: Klix.ba)
Na lokalitetu Općine Kakanj nalaze se brojne znamenitosti i spomenici, a jedan od njih koji je ujedno i nacionalni spomenik BiH je zgrada Turskog suda u Ribnici za koju je Općina Kakanj zatražila je od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH plan o sanaciji i restauraciji ovog objekta.

Turski sud, poznatiji i kao Kula hadži Muhamed-bega nalazi se u neposrednoj brzini Površinskog kopa “Vrtlište”, a oštećenja je pretrpio prije nekoliko godina kada je došlo do klizišta na ovom lokalitetu. Od tada, do danas, kuća Turskog suda u Ribnici stoji netaknuta, a Općina Kakanj je postupajući po svojoj nadležnosti, zatražila očitovanje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kako bi bili upoznati o daljim koracima sanacije ovog objekta koji se nalazi u ruševnom stanju.

Ovo je samo jedan u nizu objekata koji spadaju u skupinu nacionalnih spomenika BiH, a koji su u fazi raspadanja. Dok Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ne sprovodi konkretne aktivnosti na terenu, i vlasnicima kojima su objekti dati na upravljanje ne mogu izvršiti radove na sanaciji oštećenja bez dozvole Komisije. Posljednji primjer je tvrđava u Vranduku koja se urušila dok je Muzej grada Zenice čekao dozvolu za rekonstrukciju obrušenog dijela.

“Na teritoriji kakanjske općine nalaze se brojni znameniti nacionalni spomenici, što Kakanj svrstava u rijetke lokalne zajednice koje se mogu pohvaliti bogatim kulturno-historijskim nasljeđem. S ciljem njihove adekvatne zaštite i promocije, Općina Kakanj kontinuirano poduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti u smislu apeliranja prema nadležnim organima da izvršavaju svoje zakonom propisane dužnosti glede navedene oblasti”, kazali su iz Općine Kakanj.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Dodali su da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2012. godine donijela Odluku o proglašenju ovog objekta nacionalnim spomenikom, kojom su jasno definisane obaveze i nadležnosti u pogledu njegovog izmiještanja na adekvatnu lokaciju, zbog ugrožene sigurnosti uslijed opasnosti od urušavanja koje prijeti izvođenjem eksploatacijskih radova na površinskom kopu Vrtlište.

“Prema tački II Odluke, Vlada Federacije BiH dužna je osigurati pravne, naučne, tehničke, adiministrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, restauraciju i prezentaciju nacionalnog spomenika, dok je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika obavezna utvrditi tehničke uslove i osigurati finansijska sredstva za izradu i postavljanje informacione ploče o spomeniku. Shodno tome, a posebno imajući u vidu činjenicu da je od dana donošenja pomenute odluke protekao duži vremenski period, Općina Kakanj uputila je dopis na adresu Komisije, tražeći informaciju o provedenim i planiranim mjerama i aktivnostima u cilju zaštite, konzervacije, restauracije i prezentacije ovog nacionalnog spomenika”, dodaju iz Općine Kakanj.

Turski sud se nalazi u izuzetno lošem stanju izložen svakodnevnim podrhtavanjem tla zbog detonacija na PK Vrtlište, ali i zbog toga što je prepušten vremenskim prilikama koje iz dana u dan nanose veću štetu i urušavaju nacionalni spomenik BiH.