Rijetka vrsta
152

Na zidinama Starog grada Srebrenika identifikovana stenoendemska bosanska zvončika

Klix.ba
Udruženje građana "Eko Mreža" je u sklopu projekta "Inventarizacija, kartiranje i praćenje stanja vrsta i staništa planine Majevice" 4. jula identifikovalo stenoendemsku bosansku zvončiku.

"Nakon 1881. godine i tvrdnji mađarskog botaničara J. Pantocsek smo potvrdili postojanje vrste koja je sinonim za Stari grad Srebrenik i ostale srednjovjekovne trvrđave na području stare Srednjovjekovne Bosne. Riječ je o stenoendemskoj bosanskoj zvončiki Symphyandra hofmannii Pant. syn.Campanula hofmannii (Pant.) Greuter&Burdet, označena u Crvenoj knjizi flore FBIH kao NT – gotovo ugrožena", navodi se u saopćenju udruženja.

Postojanje vrte je potvrdila doc. dr Jasmina Kamberović, stručna saradnica za floru, zajedno sa timom stručnjaka Almirom Buljubašićem, Mensurom Zukićem i Šemsom Šarićem.

"Identificirano je 70 biljnih vrsta iz 31 porodice. Analizom florističkog sastava ustanovljeno je prisustvo i ostalih rijetkih, vulnerabilnih ili endemskih vrsta: Aspleniium lepidum C. Presl., Tragopogon balcanicus Velen., Campanula sibirica L. Naučno – istraživački tim je pratio profesionalni fotograf, vanjski saradnik za oblast pejzažne fotografije, Rusmir Ibrahimović", stoji u saopćenju.

Istakla je da su istraživanja provedena u Starom gradu Srebrenik i okolici, kao i da će biti prezentirana na naučnoj konferenciji "Nature in Southern and Eastern Europe – Diversity, State and Governance", koja će se održati u Sarajevu od 26. do 30. septembra 2018. godine.

Prema riječima projekt koordinatora Aldina Hodžića, uspostava NATURA-e 2000 je obaveza BiH za ulazak u EU i nastavak je multinacionalnog projekta "Pomoć u implementaciji Direktive o divljim pticama i Direktive o staništima".

"U okviru tog projekta je pripremljena struktura za implementaciju NATURA 2000 mreže u Bosni i Hercegovini", kazao je Hodžić.