Bosanski bogumil
51

Na repertoaru "Konjičkog kulturnog ljeta 2020" online priča o slikaru Lazaru Drljači

E. Sk.
U okviru manifestacije "Konjičko kulturno ljeto 2020", Narodni univerzitet Konjic predstavlja online zbirku zavičajnog muzeja u Konjicu. Ove sedmice bit će prikazana priča o Lazaru Drljači.

Nakon uspjeha dvadesetih godina u Rimu, kada su za Internacionalnu izložbu primljene njegove četiri slike te samostalnih postavki u Sarajevu, Mostaru i Bosanskoj Krupi, o sebi je progovorio kratko.

"Rodio sam se na Uni kod Brezovače planine krupnog kremena i olova. Odrastao sam u Sarajevu gdje sam počeo slikati. Učio sam se dalje po Evropi, u Beču, Parizu, nekih 16 godina. Ratovao sam u redovima Antante protiv Alijanse. Oženio sam se čim sam iz tople Italije došao u rodno selo na Uni. Mojoj gospođi je ime ‘Bijeda’. U rodnom kraju krupnog kremena i olova imao sam dispozicije za arhikteturom i bio sam zidar, tesao sam i pekao cigle. Konstruisao sam lađu, veslao i kopao rude. Kovač sam i znam kositi i orati. Gradio sam željezne puteve i crkvicu. U svjetskom ratu otete su mi boje", govorio je nekad Drljača.

U kutku Zavičajnog muzeja posvećenom Lazaru Drljači nalaze se i njegove dvije orginalne slike ''Kopernik'' i ''Portret starca''. Lazar Drljača umro je 1970. godine.