Djelo Saudina Bećirevića
0

"Na putu u nepoznato" - zapisi vojnika s perom

Sarajevo-x.com
Knjiga "Na putu u nepoznato", preminulog autora Saudina Bećirevića, predstavlja nastavak knjige "Bore oko očiju" koja je jedna od najtraženijih u Bosni i Hercegovini.

Saudina Bećirevića mnogi pamte po blogu "Bore oko očiju". Sve je počelo 2005. godine kada je Saudin počeo na blogu objavljivati priče iz svog ratnog dnevnika. Upravo taj blog i danas je najposjećeniji u BiH sa preko 820.000 učitavanja.

Dnevnik hrabrog bosanskog vojnika

Bećirević je tokom rata redovno vodio dnevnik u kojem je zapisivao sve što se oko njega dešavalo. Pažljivo bilježeći svaki detalj on je stvorio jedinstveno svjedočanstvo o ratu u BiH iz zgla mladog čovjeka koji nije birao sudbinu koja ga je zadesila.

Naime, Saudina je početak rata zatekao u školskoj klupi. Bez igdje ikoga, jer je od porodice bio odvojen, a prijatelji se rasuli, tada 18-godišnji Saudin razmišlja o tome da li da i on pobjegne ili ostane u Sarajevu. Odlučuje ostati i boriti se za svoju domovinu, te se priključuje Armiji BiH i postaje jedan od najistaknutijih boraca.

Sve vrijeme rata on se povjeravao dnevniku, a deset godina kasnije i sam se suočio sa svojom pričom koju je odlučio podijeliti sa ostalima.

Tako je prvi dio dnevnika 2007. godine objavljen u knjizi "Bore oko očiju". Knjiga je postala pravi čitalački hit i do danas je jedna od najtraženijih na našem području.

Saudin Bećirević je iznenada preminuo u 36. godini života u novembru 2009. godine. Do smrti je uspio završiti drugu knjigu koja sadrži priče iz drugog dijela ratnog dnevnika, ali i nekoliko poratnih priča. Drugoj knjizi dao je naziv "Na putu u nepoznato“, a te njegov dvije knjige zajedno čine cjelinu "Dnevnik bosanskog vojnika“.

Vodič za vlastite puteve u nepoznato

U knjizi "Na putu u nepoznato" opisan je ratni put Saudina Bećirevića i njegovih drugova od oktobra 1993. godine do kraja rata. Knjiga sadrži i potresne ispovijesti borca iz prvih poslijeratnih mjeseci. Ponižavanja na ulici, na šalterima, glad, siromaštvo..., odnosno samo ono što je i ostalo od lažnih obećanja.

"Dok sam čitao “Dnevnik bosanskog vojnika”, koji je koloplet stvarnog života i onoga iz snova, uživeo sam se u potpunosti u Pospankov lik jer sam pohodio mnoge položaje i kote na ivici odbrane Sarajeva i one koje su vodile do Tarčina, Fojnice, Visokog, Breze, Vareša, kao da sam išao stopama prokislih, smrznutih i gladnih Pospankovih drugova. Tako da su likovi i događaji u knjizi više nego autentični, kao da živi likovi svedoče o herojstvu i moralu, ali i kukavičliku i nemoralu", kazao je o knjizi general Jovan Divjak.

Spoznaja neke druge ratne stvarnosti, u kojoj Bećirević i njegovi prijatelji prepoznaju nova lica koja su preko noći dobila činove, gledaju razne spletke, pljačke, razvoj trgovine, jedno je od osnovnih obilježja ove knjige.

"Publiciranjem nastavka Saudinovih zapisa i njihovim uobličavanjem u cjelinu, dobili smo djelo iz koga će buduće generacije moći crpiti znanja o historiji običnih ljudi, kakvih je, po Saudinovim rječima, bilo na hiljade. Oni su u okolnostima u kojima su se našli bili primorani da postanu ratnici koji se bore za vlastiti život i opstanak zemlje koju nedvojbeno vole. Ova knjiga ima mnoštvo vrijednosti i nju mogu čitati svi, od historičara, antropologa, umjetnika do onih koji su jednostavno željni uzbudljive literature. Za Bosance je ona ipak posebna i spada u one knjige koje bi se trebale nalaziti u našim kućnim bibliotekama poput vodiča za naše vlastite puteve ka nepoznatom", istakao je historičar Nihad Kreševljaković u svojoj recenziji.

"Saudin Bećirević ostavio je bez sumnje iza sebe najvrednije svjedočanstvo o ratu u Bosni i Hercegovini. Njegovo svjedočanstvo još je vrednije ako se uzme u obzir da je u rat ušao sa osamnaest godina. Radi se dakle o iskrenim zapisima golobradog mladića, zamalo dječaka, koji je časno i odano služio svojoj domovini do posljednjeg dana rata“, kazao je izdavač knjige i organizator projekta Jasminko Halilović.

Predstavljanje knjige "Na putu u nepoznato"

Knjiga je ilustrovana fotografijama najznačajnijeg fotografskog kroničara opsade Sarajeva Milomira Kovačevića Strašnog. Povodom ove knjige u petak 2. aprila bit će otvorena i web stranica www.dnevnikbosanskogvojnika.ba koja će se baviti daljom promocijom ovog antiratnog djela.

Predstavljanje knjige "Na putu u nepoznato" održat će se u okviru "Modula memorije", a organiziraju ga izdavač knjige Udruženje Urban i Međunarodni teatarski festival MESS.

Knjigu će u Domu Oružanih snaga BiH, u nedjelju 4. aprila 2010. u 19 sati, predstaviti Jovan Divjak, Rasim Duraković, Jasminko Halilović i Nihad Kreševljaković. Odlomke iz knjige čitat će glumac Izudin Bajrović.