Kultura
0

Na Jahorini počinje interkulturalni festival

FENA
Obrazovni centar za demokraliju i ljudska prava "Civitas" i Ured za odnose s javnošću američke ambasade u Sarajevu bit će domaćini jedinstvenog interkulturalnog festivala 17. i 18. septembra u Olimpijskom centru "Bistrica" na Jahorini.

Na festivalu će se predstaviti 190 učenika osnovnih i srednjih škola i predstavnici udruženja nacionalnih manjina iz Sarajeva, Banja Luke, Brčkog, Mostara, Bijeljine, Zenice, Posušja, Istočnog Sarajeva, Gradiške i drugih bh. gradova, najavljeno je u petak iz "Civitasa".

Svečanost otvaranja je u subotu u Olimpijskom centru "Bistrica" na Jahorini.

Na otvaranju festivala učesnicima će se obratiti v.d. direktorica "Civitasa" Sandra Sladaković i ataše za kulturu i obrazovanje američke ambasade u Sarajevu Suushine Ison.

Interkulturalni festival organizira se u okviru projekta "Obrazovanje za različitost" koji ima za cilj obrazovanje i odgoj mladih za interkulturalizam i nenasilno ponašanje.

Učenici će prvi dan festivala predstaviti tradiciju svojih zajednica kroz narodnu nošnju, folklor, muziku i tradicionalnu kuhinju.

Drugi dan bit će organizirana Olimpijada starih sportova na kojoj će se peteročlane reprezentacije osnovnih i srednjih škola takmičiti u disciplinama starih, zaboravljenih sportova.