Galerija ArtPoint u Beču
0

Na izložbi "I Advocate Feminism" radovi bh. umjetnice Lane Čmajčanin

Sarajevo-x.com
Lana Čmajčanin iz BiH, Igor Grubić iz Hrvatske, Elena Kovylina iz Rusije Patricia Teodorescu iz Rumunije predstavit će svoje radove u Beču na izložbi "I Advocate Feminism", prvoj izložbi organizacije KulturKontakt Austria u novoj godini.

Centralna tema izložbe je feminizam kao izraz političkog i društvenog angažmana protiv svakog oblika diskriminacije. To znači da umjetnici nisu tematizirali samo ženske teme, nego društvene promjene, usmjerene protiv patrijarhalnog ugnjetavanja, diskriminacije manjina i nasilja.

Lana Čmajčanin i Igor Grubić su se zajedno pripremali za bečku izložbu. Oni će u Beču predstaviti svoj rad "I begged them to kill me" o masovnim silovanjima žena i djevojaka tokom rata u BiH. Čmajčanin i Grubić tematiziraju fenomen masovnog silovanja kao svjesno korištenu metodu ratovanja. Istovremeno se bave pitanjem odnosa prema žrtvama – posljedicama, traumama, društvenoj izolaciji i nedovoljnoj brizi društva o žrtvama.

Predstavljanjem svojih radova na otvorenom prostoru i u galerijama, Čmajčanin i Grubić ističu probleme s kojima su žrtve nasilja svakodnevno suočene. Broj 20.000, naglašen u jednom od radova, oficijelni je podatak o broju zlostavljenih žrtava tokom rata u BiH.