Kultura
0

Na Igmanu otvoren 10. Kamp animacije

Sarajevo-x.com
U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u ponedjeljak navečer u Omladinskom hostelu Feri na Igmanu otvoren je Kamp animacije Igman 2010. Ceremoniji su prisustvovali federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac, predsjednik Općinskog vijeća Trnovo Jazid Bajrić, te sekretar ferijalnog saveza Nusret Muhović a upriličene su i projekcije animiranih filmova - radova polaznika sa prošlih kampova.

Kamp animacije Igman 2010. se održava od 13. do 20. juna 2010. i okuplja 50 učenika srednjih škola iz 12 gradova Federacije BiH: Sarajevo, Travnik, Mostar, Zenica, Tuzla, Bihać, Široki Brijeg, Čapljina, Živinice, Teočak, Srebrenik i Gračanica. Kao i prethodnih godina, polaznici pohađaju predavanja i radionice iz svih aspekata kreiranja animiranog filma i animacije uopće te nekih srodnih zanimanja.

Novost u radu Kampa animacije je uvođenje 2D brze produkcije koju će voditi stalni predavač Stiv Cinik, priznati autor animiranog filma iz Zagreba. Pored redovnih predavanja i radionica iz 2D, 3D animacije koje će držati Stiv Cinik i predavači/autori animiranog filma iz Prime Time produkcije Sarajevo, polaznici će imati priliku upoznati se i sa drugim aspektima rada te filmskim i teatarskim stvaraocima - Mirjana Čistopoljski održaće predavanje o temi lutka-pokret, Srđan Vuletić i Pjer Žalica - scenario/režija, Jasna Diklić, Izudin Bajrović i Brano Jakubović predavaće o temi glas-šum-zvuk, itd.

I ove godine Kamp okuplja dvije kategorije polaznika: 25 početnika koji će pohađati početni tečaj iz 2D, 3D, lutka-animacije i 2D brze animacije i 25 najuspješnijih polaznika sa prethodnog kampa koji će raditi 2D, 3D i lutka-animaciju.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo kulture i sporta od 2004. godine organizuje kampove animacije u cilju pružanja mogućnosti mladima da se educiraju kroz praktičan rad, te daljeg razvoja ovog vida umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Podršku Kampu animacije pružit će Prime Time produkcija dok je za tehničku realizaciju zadužen Blow Up.