Kultura
0

Muzeji u Sarajevu obilježavaju manifestaciju Noć muzeja

FENA
Više od 3.000 muzeja u 40 zemalja širom Evrope obilježit će i ove godine 14. maja manifestaciju Noć muzeja, kojoj će se priključiti i muzejske institucije u Sarajevu.

Tako će, s obzirom da je 14. maja u večernjim satima planirano nekoliko aktivnosti u Zemaljskom muzeju BiH, te da se istu noć održava i Eurosong, muzeji u Sarajevu kako ne bi sugrađane uskratili za ove događaje, otvoriti vrata u petak, 13. maja od 19.00 do 24.00 sata uz besplatan ulaz, saopćeno je iz JU Muzej Sarajeva.

Zbog velikog interesiranja publike, u Maloj galeriji Brusa bezistana za ovu će noć ponovo biti postavljena izložba "Bijela tabija - arheološki lokalitet".

Svi depandansi JU Muzeja Sarajeva - Brusa bezistan, Svrzina kuća, Despića kuća, Muzej "Sarajevo 1878 - 1918", Muzej Jevreja BiH i Art kuća sevdaha bit će otvoreni 13. maja u večernjim satima.

U povodu 18. maja, Međunarodnog dana muzeja čija je ovogodišnja tema "Muzeji i sjećanje - predmeti pričaju tvoju priču", JU Muzej Sarajeva će 17. maja u saradnji s Ambasadom Francuske Republike u BiH predstaviti rad konzervatorice Marie Castel u Muzeju Sarajeva, koja je restaurirala Maketu Gazi Husrev-begove džamije iz 1932. godine.

Francuski muzeji, okupljeni oko Ministarstva kulture i komunikacija Republike Francuske, 2001. godine započeli su manifestaciju "Proljeće muzeja" posvećenu izbirljivoj muzejskoj publici.

Manifestacija je zamišljena kao otvoreni dan muzeja uz namjenske programe namijenjene široj publici. Vrlo brzo, ovu ideju su prihvatili svi evropski i mnogi svjetski muzeji, a vremenom ona je promijenjena u Noć muzeja.

Noć muzeja se od 2005. godine obilježava u subotu koja prethodi 18. maju, Međunarodnom danu muzeja. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Međunarodnog komiteta muzeja ICOM-a.