U 2017. godini
2

Muzeji i arheološka nalazišta u Italiji od prodatih ulaznica zaradili 200 miliona eura

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Muzeji i arheološka nalazišta u Italiji su u protekloj godini privukli više od 50 miliona posjetilaca, a ministar kulturnog naslijeđa i djelatnosti u turizmu Dario Franchescini kaže da je vrijednost prodatih ulaznica dostigla vrijednost od skoro 200 miliona eura.

Prema statistikama, pet najposjećenijih spomenika kulture su: Colosseum (više od 7 miliona), Pompeji (3,4 miliona), Uffizi (2,2 miliona), Galerija Akademija iz Firence (1,6 miliona) i Anđeoska tvrđava u Rimu (1,1 milion), dok su Lazio, Campania i Toskana tri najpopularnije regije.

Franchescini je naglasio da je broj posjetilaca u posljednje četiri godine porastao za 12 miliona, dok su prihodi porasli za 70 miliona eura. U poređenju sa 2016. godinom zabilježeno je povećanje od 5 miliona posjetilaca, a zarada od prodaje ulaznica veća je za 20 miliona eura.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

No, svi ovi pozitivni rezultati nisu utjecali na peticiju koja osporava Franchescinijeve reforme, a koju je 3. januara potpisalo 80 kustosa, historičara umjetnosti i akademika.

"Vođeni isključivo zaradom, u kulturnim prostorima organiziraju vjenčanja, gozbe, mature, proslave, kao i brojne izložbe koje nemaju nikakve veze s historijom tih prostora. Temeljna greška je tvrdnja o zaradi kulturnim dobrima. Novac je zarađen turizmom, jer su posjetioci privučeni historijskim dobrima i pejzažnim atrakcijama", naveli su kustosi, akademici i historičari umjetnosti.