Proslavljen 75. rođendan
10

Muzej sjeveroistočne Bosne u najtežem položaju od osnivanja

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Proteklo je 75. godina otkako je otvoren Muzej sjeveroistočne Bosne. Tim povodom danas je dokumentarnom izložbom obilježen rođendan u prostorijama Muzeja. Međutim, Muzej sjeveroistočne Bosne, prema riječima direktorice Vesne Isabegović, nalazi se u najtežem položaju od svog osnivanja.

"Mi smo od Općine Tuzla dobili zgradu na korištenje, ali je ona u ruševnom stanju. Prije dvije godine započeli smo rekonstrukciju objekta, a radovi su stali u proljeće prošle godine. Za potpunu rekosntrukciju potrebna su dva miliona KM, a 400.000 KM je potrebno da završimo radove koje smo započeli", kaže direktorica Isabegović.

Muzej i dalje raspolaže sa 30.000 eksponata, posjeduje biblioteku sa 15.000 stručnih naslova, desetine dokumenata, fotografija i naučno istraživačkih radova.

"Dokumentarnoj izložbi prisustvovali su naši stalni posjetioci. Nažalost, nije bilo predstavnika aktuelne vlasti", kaže direktorica Isabegović.

Dokumentarna izložba će biti otvorena narednih mjesec dana, a u Muzeju sjeveroistočne Bosne se nadaju kako će njihovim problemima nekada doći kraj. Nadaju se da će biti izdvojena sredstva za dovršetak gradnje glavne prostorije, muzejske biblioteke i prostorije gdje se čuvaju vrijedni eksponati.