Dom oružanih snaga
0

Muzej Sarajeva šestu deceniju dočekao skromno

FENA
Dom Oružanih snaga BiH
Dom Oružanih snaga BiH
Dom Oružanih snaga u čevrtak je bio domaćin Svečanoj akademiji kojom je Muzej Sarajeva obilježio šest decenija postojanja i rada.

Iako je riječ o značajnoj instituciji, kao i pažnje vrijednom jubileju, sala Doma bila je poluprazna, a Akademiju nije obilježilo ni prisustvo zvaničnika iz političkog vrha Grada, Kantona, Federacije..

Direktorica Muzeja Amra Madžarević podsjetila je da je obilježavanje jubileja započeto tokom prošle godine, kada je Muzej Sarajeva realizovao nekoliko programa.

Iako je repertoar obilježavanja tog jubileja uključivao i veliku izložbu posvećenu 60-godišnjoj historiji te muzejske institucije te objavljivanje monografije Muzeja Sarajeva, ti su planirani programi propali zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Na Akademiji, je prikazan kratki film o radu Muzeja u proteklih 60. godina.

Muzej Sarajeva osnovan je 1949. godine. Prvobitno je bio smještenu zgradi Vijećnice u potkrovlju. Godine 1954. Muzeju je dodijeljena zgrada bivše Sudačko-šerijatske škole i u njoj je bio smješten do 1993. godine. Potom zgrada biva vraćena vlasniku da bi bila korištena kao objekat Fakulteta Islamskih nauka, a muzej i njegove postavke se smještaju u vlastiti depandans prostor Starog hrama (gdje je već bio smješten Muzej Jevreja BiH).

Danas Muzej ima šest objekata, ali riječ je prije svega o depadansima muzeja poput Svrzine kuće, Despića kuće, Brusa bezistana, Muzeja Jevreja, Muzeja Sarejevo 1878-1918, Muzeja Alije Izrebegovića.

Ali još uvijek ovaj Muzej može se smatrati beskučnikom, jer iako je odlukom Vlade Kantona Muzeju pripala zgrada stare Hastahane na Marin dvoru zbog nemogućnosti rekonstrukcije, Muzej je kako je rekla direktorica Madžarevuć raštrkan.

Ona je istakla da Muzej ne raspolaže prostorom za 20. stoljeće. Na Akademiji malobrojnim posjetiocima obratili su se i predsjednik UP Smajo Halilović i najstariji saradnik Muzeja Mesud Sarić.

Ovom prilikom uručene su i zahvalnice institucijama i pojedincma koje su dale značajan doprinos razvoju Muzeja tokom 60 godina rada.

Posthumno je zahvalnica pripala i dugogodišnjem direktoru Muzeja Bajri Gecu, koju je preuzeo njegov unuk.

Program akademije upotpunio je nastup ženskog vokalnog sastava"Alegro".