Kultura
0

Muzej Sarajeva proslavlja 60. godišnjicu postojanja

FENA
Muzej Sarajeva ove godine obilježava značajan jubilej - 60 godina postojanja te će i sve aktivnosti koje budu realizirane tokom godine biti održane pod motom te značajne godišnjice, potvrdila je danas Feni direktorica Muzeja Amra Madžarević.

U tom je kontekstu planirano otvaranje dvije velike izložbe. Jedna, koja će biti postavljena u maju osvijetlit će rad Muzeja tokom proteklih 60 godina, dok temu druge direktorica nije htjela otkriti, tek navodeći da će biti iznimno interesantna i postavljena krajem godine.

"Naša je želja da prva velika izložba posvećena radu Muzeja bude postavljena u auli Vijećnice, obzirom da je Muzej osnovan i prve je godine rada proveo upravo u toj reprezentativnoj zgradi. Preliminarne razgovore o tome smo već obavili, međutim njena je postavka još uvijek neizvjesna, jer se ne zna da li će radovi u Vijećnici do tada biti započeti ili ne", kazala je Madžarević.

Ukoliko izložba iz tehničkih razloga ne bude mogla biti postavljena u Vijećnici, posjetioci će je moći vidjeti u Brusa Bezistanu. Autori te izložbe su svi kustosi Muzeja.

Bit će izdata i monografija "60 godina Muzeja Sarajeva", kao i redovan muzejski časopis "Prilozi za proučavanje historije Sarajeva". Planirano je postavljanje i nekoliko manjih izložbi, a jedna od njih posvećena ručnim radovima sa Bjelašnice bit će otvorena već u februaru u okviru Festivala "Sarajevska zima".

Ovogodišnja festivalska tema je "Organic Art Life" te je direktorica mišljenja da se izložba u takvu temu savršeno uklapa. Muzej posjeduje fantastičnu kolekciju bjelašničkih ručnih radova, narodnih nošnji te predmeta kućne upotrebe.

"Riječ je o apsolutno autohtonim proizvodima, jer su svi ručno izrađeni. Tu se podrazumijeva platno tkano od lana koji se uzgajao na obroncima Bjelašnice, zatim domaća vuna te prirodne boje koje su se pravile od bjelašničkih biljaka. Motivi za proizvode uzeti su sa stećaka, posebno kod sela Šabići te iz okoline", istaknula je.

Muzej će, već tradicionalno, učestvovati i u programu "Baščaršijskih noći" sa najmanje dva programa, a na prigodan će način obilježiti i 18. maj, Međunarodni dan muzeja.