Kultura
0

Muzej književnosti BiH nema novca za izložbu o Ivi Andriću

FENA
Ivo Andrić
Ivo Andrić
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, iako baštini neprocjenjivu ostavštinu Ive Andrića, neće moći obilježiti 120. godišnjicu od rođenja ovog velikana bh. književnosti i nobelovca, jer nema na raspolaganju dovoljno novca za postavku izložbe.

Potvrdila je to Feni zamjenica direktora Muzeja Aida Ključić, naglašavajući da je ovaj muzej pred zatvaranjem, ukoliko se u skorijem periodu nešto ne promijeni u vezi sa sedam institucija kulture od državnog značaja kojima do danas nisu riješeni pravni status i finansiranje. Uposlenici ovog muzeja zadnju su plaću primili u oktobru prošle godine.

Istaknula je da je izložba posvećena Ivi Andriću još prošle godine pripremljena za obilježavanje 50. godišnjice od dobijanja Nobelove nagrade, ali da u ovom trenutku Muzej nije u mogućnosti postaviti novu izložbu u povodu Andrićevog rođendana, iako je to bilo planirano.

"Ovaj muzej čuva prvu i drugu verziju rukopisa "Na Drini ćuprija", nalivpero kojim je Andrić pisao, njegove naočale koje je koristio u tom periodu, i mnoge druge segmente. Iako u Beogradu i danas djeluje zadužbina "Ivo Andrić" koja stipendira mlade talente, on je ipak ocijenio da je Muzej književnosti mjesto gdje bi trebao da pohrani svoje rukopise. Svi se rukopisi čuvaju u jednom posebnom trezorskom ormaru, jer su eksponati zaista od izuzetne vrijednosti", istaknula je ona.