Nova atrakcija
9

Multimedijalni muzej "Valter brani Sarajevo" bit će otvoren za dva mjeseca

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
U glavnom gradu BiH za dva mjeseca će biti otvoren multimedijalni muzej "Valter brani Sarajevo" koji će se nalaziti u prostoru Filmskog centra Sarajevo.

Kako je rečeno na današnjoj prezentaciji projekta, riječ o muzeju s atraktivnom scenografijom iz filma s obzirom da je upravo u ovom prostoru, nekadašnjem Domu kulture Hrid, snimljena antologijska scena "Das ist Valter".

U okvir projekta planirana je i turistička tura pod istim nazivom, gdje će turisti moći obići lokacije na kojima je sniman film.

Koncept i idejno rješenje muzeja radio je tim Filmskog centra Sarajevo na čelu sa Jasminom Durakovićem, dok je za (radno) dizajnersko rješenje bila zadužena Sanja Kulenović, industrijska dizajnerica iz Sarajeva.

Kako nam je ranije rekao direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković, muzej će imati kulturološku, ali i turističku/komercijalnu namjenu, sa atraktivnom muzejskom historigrafskom, scenografskom, kostimgrafskom i interaktivnom postavkom koja vizuelnim putem donosi priču o kultnom filmu, njegovim likovima, lokacijama na kojima se sniman, rekviziterskim, scenografskim i kostimografskim elementima, kao i odgovarajućim audio-vizuelnim materijalom.

Partneri projekta su članovi turističke industrije u BiH, regiji i Kini. Predviđanja su da će ovaj projekat biti ekonomski održiv.

Današnjoj prezentaciji projekta prisustvovala je i Ešrefa Krvavac, supruga Hajrudina Šibe Krvavaca koji je režirao ovaj kultni film poznat širom svijeta.