Razgovor s glumcem
246

Muhamed Hadžović: Imamo šanse kao bilo ko u svijetu, ali ih ne koristimo i u drugima tražimo krivce

Piše: El. Lj.
Muhamed Hadžović (Foto: D. S./Klix.ba)
Muhamed Hadžović (Foto: D. S./Klix.ba)
Glumca Muhameda Hadžovića pozorišna publika izuzetno dobro poznaje i uvažava, a televizijska ga pamti po ulogama u filmovima "Snijeg" i "Smrt u Sarajevu" te serijama "Lud, zbunjen, normalan", "Pečat" i "Žene s broja 13". Za Klix.ba je govorio između proba za predstavu "Hadersfild" koja će od 23. marta biti dio redovnog repertoara Kamernog teatra 55.

"U 'Hadersfildu' igram Rašu, tridesetogodišnjaka koji živi s ocem. On ima veliki potencijal, ali situacija u kojoj se nalazi, u zemlji koja propada i društvu koje je devijantno on postaje opasan, autodestruktivan, ali u svoj toj svojoj unutrašnjoj tami i beznađu postaje i kreativniji. Samo prividno, kroz komad, čini se da sve to podnosi lako s jednom dozom cinizma, ali susret s najboljim prijateljem koji dolazi iz Hadersfilda otvorit će uspomene. To je kritička tačka u kojoj padaju intelektualni načini odbrane i karakter ide do same svoje emotivne srži", približio nam je Hadžović lik kojeg utjelovljuje u novoj predstavi.

Naglasio je da je riječ o veoma zahtjevnoj ulozi i jednom od onih divnih karaktera koje glumac želi igrati u svojoj karijeri.

"Ova uloga zahtijeva dosta istraživačkog rada, kopanja po duši i emocijama. To je uloga gdje se ne smiješ zaustaviti na pola procesa. Ovakve uloge ne možeš 'odraditi'", rekao je.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Predstava "Hadersfild" je drama koja govori o propaloj generaciji prijatelja koji se, iako se druže godinama, nikada zapravo ne otvore jedni pred drugima.

"To je sasvim logična stvar. Naboj surove realnosti ne može dominirati unutar čovjeka. Ne može primarno osjećanje biti ništa što je loše i što u čovjeku izaziva negativne reakcije. Sam čovjek je stvoren tako da ne može podnijeti da dugo nosi negativu, on veoma brzo bježi u nešto što je pozitivno i lijepo, u svoj kutak duše. To djeluje kao primjetna promjena i ako je to razlog onda su nam te maske potrebne da ostanemo normalni, da sačuvamo zdrav razum", pojasnio je.

Vrijednim i predanim radom te upornošću ovaj talentovani glumac gradi i inozemnu karijeru. U danskoj seriji "Below the Surface", koju emituje BBC, Hadžović tumači jednu od glavnih uloga, a značajnu ulogu je, između ostalog, ostvario i u američkoj hit seriji "Legende".

"Globalizacija je veoma praktična stvar. Ne moramo prelaziti kilometre i kilometre kako bismo ostvarili šansu. Kasting pošalješ linkom, a nekoliko klikova je potrebno za aplikaciju. Na taj način imaš istu šansu kao bilo ko drugi na svijetu. Mi često ne napravimo ni tih nekoliko klikova, a pitamo se zašto ne ide, gdje je problem i u drugima tražimo krivce. Živimo parole da je samo jedna šansa, a ja se s tim ne slažem, jer vjerujem da šanse postoje svaki dan. Mislim da je to možda razlog što sam dobio priliku da igram veliki set i da igram u tako značajnim projektima", rekao je.

Ipak, Hadžović o odlasku iz BiH ne razmišlja.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Volim ovaj grad i volim nas ovakve kakvi jesmo. Teško mi prihvatamo savjete drugih, uvijek smo najpametniji i definitivno smo najtvrdoglaviji. Ali i sam sam takav, zato ne bih da dajem savjete. Ako se nekome odlazi, neka ide", rekao je.

Dodao je kako nije ambiciozan i kako nema velike snove kada je o glumi riječ.

"Gluma voli da je sporedna, da je na drugom ili trećem mjestu. Biti zaslijepljen bilo čim, pa i glumom, nije dobro, jer to obično vodi u grč i pritisak tako da teško možeš vidjeti šta je dobro, a šta loše. Balans i mjera su veoma bitne stvari za umjetnost i život uopće", rekao je.

Ovaj 33-godišnji glumac član je glumačkog ansambla Kamernog teatra 55 gdje igra u sedam predstava koje su na redovnom repertoaru ove teatarske kuće. Osim toga, radi na predstavi "Tri sestre" koju, prema tekstu A. P. Čehova, režira Pjer Žalica.

"To me veoma raduje. Pjer je pravi majstor, glumci vole raditi s njim i suvišno je da bilo šta kažem. Osim toga, radim na pripremama filma čiji je radni naslov 'Bosana'. To je fantastična priča, a prva klapa past će ovog ljeta", otkrio je.

Priznaje da slobodnog vremena ima malo, a na kraju razgovora nam je rekao kako voli mir.

"To je prostor koji sam napravio i koji i dalje pravim kako bih se, kada izađem s proba iz pozorišta ili sa seta, mogao sigurno vratiti u neku nultu tačku. Može biti veoma opasno ako se nemamo gdje vratiti. Zaglaviti se u vakuumu svih tih priča, karaktera i situacija i realnog života nije ugodno", zaključio je Hadžović.