Iako bez novca
0

MTM kontinuirano održava nove premijere

FENA
Sead Đulić
Sead Đulić
Uprkos katastrofalnoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi Mostarski teatar mladih (MTM), direktor tog teatra Sead Đulić najavilo je danas u Mostaru nove premijere teatra te upozorio na niz nepravilnosti koje se događaju na Festivalu pozorišnih igara u Jajcu.

MTM najavio je treću ovosezonsku premijeru "Adrenalin", prema tekstu Mirjane Ojdanić, a u režiji Branislava Đakovića koja će se održati 29. juna. Nakon te predstave, MTM započinje i probe na novom projektu "Kako sam naučila voziti", u režiji Selme Spahić.

Iako je MTM na Festivalu pozorišnih igara u Jajcu osvojio dvije nagrade i to za najbolje glumačko ostvarenje i dramaturgiju, Đulić je kazao kako je na festivalu prisutno veliko lobiranje i ponašanje koje ni u kojem slučaju nije primjereno nekom umjetničkom festivalu.

"Žalosno je kada vi na trenutak objavljene selekcije već znate kako će biti raspoređene nagrade, a da žiri nije ni odgledao festival", kazao je Đulić. Pritom je istakao kako će MTM odustati od učešća na tom festivalu ukoliko se i dalje nastave lobiranja.

"To se događa godinama i krajnje je vrijeme da jedna generacije ljudi koji su procjenjivali festival zadnjih trideset godina odu s festivala, te da na njihovo mjesto dođu mladi ljudi, koji promišljaju teatar budućnosti, a ne kalkuliraju za neke sitne honorare", smatra Đulić.

Što se tiče finansijskog stanja, on je kazao kako Grad Mostar koji je osnivač MTM za njegov rad izdvaja "smiješno" mala sredstva.

"Mi godišnju dotaciju imamo manju nego naše kolege u svakom od bh. gradova mjesečno", dodao je Đulić.

Finansijska situacija u MTM je katastrofalna, ali članovi MTM odlučili su da neće plakati nad svojom sudbinom, kako je kazao Đulić te da će uprkos svemu raditi i proizvoditi odlične predstave.