Pod istim krovom
0
Motovunske priče
Komentari (10)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Za nasu zaostalost nije kriv rat, kriv je nas primitivni balkanski mentalitet i tocka! I prije rata je sve bilo isto, samo sto je tada drzava bila veca i zahvacala je manje zaostale dijelove Balkana, pa je i nama s tim doslo nesto pozitivno. Nitko nam nije kriv sto smo zaostali i jadni osim nas samih.
Globalno stanje svijesti uzrokovano svim onim što nam se dešavalo u proteklih 20 godina rezultirale su stanjem u kojem se nalazimo. Od ovoga nije imun ni jedan narod u BiH. Slažem se sa prethodnicima da imamo potencijal i to ništa manji nego ostale zemlje ali nema pokretačke snage, entuzijazma i kolektivnog razmišljanja. Sve nam je srozano pa kad krenemo od osnovne čelije - porodice gdje djecu uče krivim svjetonadzorima i životnim prioritetima, materijalizmu i sebičnosti onda znamo da nam narednih 60-70 godina nema napretka dok biloški ne očistimo tkivo. A ko će ga očistiti ako ne mi sami? Kako kad nema kritične mase niti će je biti? Zatvoreni i začarani krug iz kojeg nema izlaza.
Svaki put kad se vratim u BiH ufati me neka tuga i depresija. Odlazak vani mi dođe kao terapija. Davno sam raskrstio sa utopijom da se u ovoj zemlji išta nabolje može promjeniti. Bar ne za mog životnog vijeka. Ne ide mi se vani mada bih mogao da biram destinaciju. Nekih prednosti ovdje ima koje me još uvijek drže. Razmišljam kako bi najbolja bilo biti vani a ovdje dolaziti svaka tri mjeseca na 7 dana.
...
samo Pipo i Ahmed s meschini raja prava.Ahmed i kad glupost napise Pipo ga bezuslovno podrzava.Lice na nase politicke lidere... Ahmede, skroz ti je bezveze sto prozivas jednog covjeka u tekstu, sto se nisi obrusio na ostale, nije on najgori.Razocarao si me.Zdravo
Pipo, jesi li to prestao biti fasista kako se obicno predstavljas na Sa-x? Skoro sam pomislio da si pismen a onda se sjetih da si jedan od najvecih idiota koji se javlja na Sarajevo x.
Aferim Ahmede,tuzna realnost zadnje rijeci su toliko tacne da vise ljudi nisu ni svjesni sta znaci egzistencija vec samo prezzivljavanje iz dana u dan.Imas pravo da bi moglo bit vise susreta,kulturnih manifestacija-zato treba imat volje-inicijativa je dobra kad ima volje i energije,motivacija je motor svemu,realno je da je nema puno u nasoj drzavi a i kad je ima nace uvijek neki razlog ismijavanju il ne-interesovanju.Sto je cudno to-je da kad ceca,lepa brena,thomson daju koncerte imas toliko imbecila koji idu da slusaju(naravno tad se para ima),a kad su u pitanju manifestacije kulture,klasicne muzike,filmskih festivala,poezije,knjige,tad nema puno zagrijanih i interesovanja.Nije ni cudo sto nam drzava ide nizbrdo-skupa je kultura kad treba radit s mozdanim celijama i razmisljanjem. Nebih ovim sto sam napis\'o zelio uvrijedit nikog. BiH4EVER!
Da, kod nas bi se moglo napraviti mnogo lijepih stvari, pa i festivala, samo kad bi se htjelo. Motovun je zanimljiv gradić za koji mnogi nisu ni znali da postoji dok nije počeo festival. Koliko sličnih gradića ima u BiH? Puno. Uz malo entuzijazma mogli bi i mi napraviti neki sličan festival (SFF ću ovdje preskočiti). Iznijet nekoliko stolica, platno, izabrati nekoliko dobrih filmova za početak, organizovati nekoliko partija poslije. Ostalo bi se vremenom razvilo...
@ mostar, Zato si tu gdje jesi parmaku jedan. Citaj ... uci ... ponavljaj
zasto bih ja citao necija tudja razmisljanja, pogotovo osoba koje ne mogu uticati ni na sta? nisam gornje citao, ali zasto bih?