U BiH odbijen
3.1k

Mostarac Goran Popović primljen na akademiju na kojoj su studirali Kirk Douglas i Robert Redford

Piše: Mirza Abaz
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Mladog Mostarca Gorana Popovića nedavno je obradovala vijest da je primljen na prestižnu Akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku na kojoj su nekada studirali Kirk Douglas i Robert Redford. No, zanimljivo je kako je prethodno odbijen na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu uz obrazloženje da je bio dobar na ispitima, ali da ga je "zeznula gluma".

Naime, Goran Popović je diplomirani profesor engleskog jezika i književnosti i otkriva nam da je za vrijeme studija produbio svoje interesovanje za dramsku umjetnost koje datira još iz osnovne škole. Osim glume, otkriva kako je veliki zaljubljenik i u muziku, tj. u pjevanje.

Ovaj 25-godišnji Mostarac nam govori kako je bez ičijeg znanja aplicirao na Akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku te da je bio veoma iznenađen kada je dobio poziv na audiciju koja se za aplikante iz Evrope održavala u Štokholmu. On je za nekoliko dana dobio i potvrdu e-mailom da je primljen, u što nije mogao povjerovati.

Uprkos radosnim vijestima i stipendiji koju je u međuvremenu dobio, Goran Popović je pokrenuo crowdfunding kampanju kako bi sebi osigurao novčana sredstva potrebna za pokrivanje troškova boravka u Velikoj jabuci.

Drastična razlika između akademije u Sarajevu i New Yorku

Popović nam govori kako su prijemni ispiti na američkoj i sarajevskoj akademiji jedan ogroman kontrast. On nam pojašnjava da je ASU u Sarajevu specifična do te mjere da je bivši dekan Boro Stjepanović trebao izdati knjigu "Audicija - Kako pristupiti sarajevskoj i cetinjskoj akademiji".

"U Sarajevu me dočekalo nešto više od deset profesora za katedrom u prvom krugu prijemnog ispita, što studentu automatski podiže nervozu i napetost. Koristi se metodologija koja odiše hladnoćom, vjerovatno da se pristupnik ispita i na taj način. Nakon što uđete u drugi krug prijemnog ispita ispituju vaše kompentencije glume, scenskog pokreta, govora, glasa, tjelesne spreme, plesa, književnosti i psihologije, sve to kroz narednih šest dana tog drugog ciklusa. Kontradikcija je bila upravo u tome što sam, prema riječima profesora, 'bio iznimno dobar na ispitima, ali me je zeznula gluma'. Ovo su metode kojima se narušavaju duh i samopouzdanje. Kao šlag na kraju su mi kazali 'Gorane, pravite pauze i uzdahe na mjestima na kojima mi to učimo naše studente četvrte godine. Glumac uči čitav život, međutim, vi ste nama pokazali dovoljno znanja da mi tu nemamo šta dalje učiniti'. To je strašno", kaže nam Popović.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

On ističe i to da je na Akademiji dramskih umjetnosti u New Yorku sasvim drugačija situacija. Govori da se tamo audicije održavaju "jedan na jedan" i da je svako od pristupnika imao svoje vrijeme kada ulazi u prostoriju u kojoj se održava audicija.

"Profesorica Susan vas primi kao da ste došli na sok i pitu kod nje kući. Potpuno opušten pristup, iskorištavanje metoda 'kroz osmijeh i opuštenost' kako pristupnik ne bi bio u grču, kako bi što bolje i čišće odigrao karakter. Razgovarate prije monologa i poslije monologa. Zanimaju se za vaš karakter i šta vas čini vama. Bonus je u tome što vas ista profesorica isprati van učionice te isti trenutak iskoristi da uvede drugog studenta", dodaje on.

Najveći problem finansijska sredstva

Kaže da je, nakon što je dobio pismo kojim je potvrđeno da je primljen, u samom startu dobio i Merit i Honours stipendije, samo na osnovu audicije i talenta, a kasnije je aplicirao za dodatnu finansijsku pomoć, odnosno need-based stipendiju.

"Koliko god darežljive, te stipendije su pokrivale četvrtinu ukupnog školovanja, a u startu sam znao da ostatak novca neću moći sakupiti pošto dolazim iz BiH. Nije ovo moja ogorčenost prema državi u kojoj sam odrastao, već realno razmišljanje. Nakon obavljenog razgovora s direktoricom zaduženom za stipendije i finansijsku pomoć, kako preko moje koordinatorice s akademije tako i direktnim pozivom, dobio sam poziv koji je bio nagli val promjene. Naime, dobio sam Shubert stipendiju koja je osmišljenja isključivo za umjetnike iz bilo koje oblasti. Ova stipendija je pokrila većinski dio mojih troškova, međutim, svakako da je tu i trošak koji je na meni, a to je njihovo zdravstveno osiguranje, trošak na život i hranu koji oni procjenjuju na osnovu životnog standarda u New Yorku", objašnjava Popović.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Ukoliko student, govori nam, ne priloži američkoj ambasadi u svojoj državi dokument kojim garantira da ima dovoljno novčanih sredstava, koja su sračunata prema procjeni škole, iz njima sigurnosnih razloga, studentu će iz ekonomskih razloga biti odbijen zahtjev za vizu.

Akademija u New Yorku na kojoj su se školovali Kirk Douglas i Robert Redford

"Na sceni sam od prvog razreda osnovne škole, jer sam već u školi pokazao naklonost prema pjevanju i glumi. Ta naklonost prema umjetnosti je od moje majke Nataše Popović, kojoj dugujem onoliko predstava koliko ih je odigrala za svu djecu iz naselja na Balinovcu, naš stan je bio teatar. Kasnije moju najveću ljubav prema sceni dugujem sestri Nini Popović jer sam se ugledao na nju pa smo lančanom rekacijom pristupili MTM-u Seada Đulića koji je glavni krivac za eksploziju te ljubavi. Dakle, to je godinama samo raslo kroz razne kulturne događaje", priča nam o svojim počecima Goran Popović.

Govori nam i to da mu je studij engleskog jezika i književnosti (američke i britanske) bio samo put ka ovome, pogotovo zbog, kako naglašava, fantastičnih profesora.

"Edina Špago-Ćumurija, Adi Maslo, Džemal Špago te Adi Fejzić su me naučili onim malim vrijednostima u jeziku koje zapravo jezik čine jezikom. Naravno, tu su i profesori književnosti Irma Marić, Safet Sarić te Selma Raljević koji su već od prve godine spoznali moj potencijal za glumačku interpretaciju. Ovi profesori su uvijek znali da imam viši cilj i nikada im to nije smetalo, dapače, svaku od mojih režija su podržali dolascima", navodi Popović.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Kaže nam kako Akademija dramskih umjetnosti u New Yorku obnaša funkciju prvog konzervatorija za glumce u državama u kojima je engleski jezik maternji. Pored čitavog studijskog programa, nude i ljetne treninge, kao i zimske za profesionalne glumce.

"Alumni ove akademije ima nominacije za 110 Oscara, 317 Emmyja te 94 nagrade Tony. Što se tiče ponosa škole i bivših studenta, tu su Adam Scott, Danny Devito, Christine Ebersole, Jessica Pimentel, Sarah Paulson, Paul Rudd, Kim Cattrall, Adrien Brod, Dennis Haysbert, Jessica Chastain, French Stewart, Constance Zimmer, dok njihov alumni ima svoje legende među kojima su Kirk Douglas, Grace Kelly, Robert Redford, Lauren Bacall i mnogi drugi", rekao je za kraj razgovora ovaj mladi i perspektivni mostarski glumac.