{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostar i ove godine postaje galerija moderne umjetnosti na otvorenom

10.6.2018. u 13:14
275
22
Mostar i ove godine postaje galerija moderne umjetnosti na otvorenom
275
Sedmu godinu zaredom Street Arts Festival Mostar pretvara u galeriju modene umjetnosti na otvorenom. Od 2. do 21. juna mladi umjetnici iz svih krajeva svijeta stvaraju pred očima prolaznika i bezlične fasade novoizgrađenih objekata ili mostarske ruševine pretvaraju u umjetnička djela.
Marina Đapić, voditeljica festivala, kaže kako je ovogodišnji festival podijeljen u tri faze.

"Već smo ugostili brazilskog slikara Aleksandra Reisa koji je u Šantićevoj ulici oslikao prekrasan mural Luciana Pavarottija. Naš Maid Redžić oslikava jedan dio Šantićeve uslice, a ugostili smo i jednog argentinskog umjetnika koji je slikao kod Male scene HNK", kaže Đapić.

Bit će oslikani i dijelovi kod Sjevernog logora, a umjetnik iz Metkovića Koraljko Greben radi jednu instalaciju u OKC Abrašević.

"Ideja festivala je da se mostarske ulice obogate s još više kvalitetnih murala, a fokus nam je Šantićeva ulica koju iz godine u godinu dodatno obogaćujemo, te ona može sama za sebe da predstavlja pravu galeriju murala", dodala je Đapić.

Marinu Đapić sreli smo u Franjevačkoj ulici gdje pomaže italijanskoj umjetnici Ale Senso koja na jednoj fasadi oslika mural radnog naziva "Zeleni ljudi".

"Zamislila sam ljude koji žive na drugom planeti, bit će tu i zgrade, drveće, grmlje. Ljudi daju svoju energiju prirodi zelenom krvlju", pojasnila je svoj koncept italijanska umjtnica koju živi i stvara u Berlinu, a slikajući proputovala je cijeli svijet.

Festival ne bi bio moguć bez pomoći Grada Mostara, brojnih sponzora, ali i građana koji pomažu svojim sugestijama. Neke od najboljih radova iz ranijih festivala možete pogledati u našim galerijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: