Novi murali
388

Street Arts Festival Mostar i ove godine uljepšao niz gradskih fasada

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Najšareniji od svh mostarskih festivala i kulturnih dešavanja Strret Arts Festival ispunio je očekivanja organizatora, kao i publike, ali i donio niz sjajnih intervencija u prostoru, koje će ostati kao trajan pečat.

Početkom juna u sklopu ovog sad već tradicionalnog događaja imali smo niz raznih performansa, izložbi, kreativnih i edukacijskih radionica, slušaonica, predavanja i rekreativnih sadržaja.

"Ovogodišnji festival kao i prošlih godina okupio je zanimljivu ekipu umjetnika i kreativaca iz našeg grada, kao i drugih gradova BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije te Urugvaja i Argentine. Mostar je dobio nove murale koji krase ulice našeg grada i smatramo da je ova godina jedna od boljih što se tiče kvaliteta radova. Posebno smo zadovoljni što smo revitalizirali jedan napušteni prostor, u području JU Građevinske škole. Riječ je o nekadašnjoj kasarni na Konaku čiji smo dio unutrašnjosti, kao i vanjski prostor, osposobili za umjetničke intervencije i izložbe i gdje namjeravamo i u skoroj budućnosti također održavati umjetničke programe", kazala nam je Marina Đapić, voditeljica festivala.

Organizatorima je posebno drago što se u ovogodišnje aktivnosti uključilo mnogo djece s kojom su održavane street art i kreativne radionice, i koja su veoma pozitivno i s velikim interesom reagirala na uličnu umjetnost.

"Jedna od bitnih činjenica je da se u festival sve više uključuje šira društvena zajednica, institucije, udruženja i pojedinci čija nam podrška mnogo znači. Reakcije građana su veoma pozitivne, naravno, tu i tamo naiđemo i na negativne komentare, međutim svjesni smo da bavljenje javnim prostorom može izazvati različite reakcije. Dobijamo dojam da su građani Mostara zaista prigrlili ovaj festival jer on utječe na javno dobro te donosi novu dinamiku na ulice grada, a ulična umjetnost u našem gradu postaje sve primamljivija i turistima", priča nam Marina o percepciji festivala u javnosti.

Mostarske ulice postaju galerija ulične umjetnosti, a u njima se trenutno nalazi stotinjak murala po čitavom gradu.

"Svaki umjetnički rad ovogodišnjeg festivala je poseban na svoj način, a još istražujemo što se građanima zaista najviše sviđa. Primjećujemo zanimljive reakcije na murale u Šantićevoj ulici, koja bi, prema našem mišljenju, mogla postati glavna ulica murala u Mostaru. Planovi za naredni festival su da on bude još bolji te da nastavi svojom unikatnom i pozitivnom putanjom kao i do sada", kaže nam Marnina Đapić, voditeljica Street Arts Festivala.

Novina je namjeravaju održavati i StreetArtura Off programe tokom čitave godine, koji će sačinjavati izložbe, umjetničke intervencije u javnom prostoru, kao i muzičke programe. Već krajem ljeta planiraju održati dokumentarnu izložbu festivala, kao i oslikavanje još jednog murala.